Fontos bejelentést tett az államtitkár

Régen ígérik, hogy a kormány csodafegyvernek szánt családi otthonteremtési kedvezményénél (csok) csökkentik a bürokratikus terheket, és többek számára teszik elérhetővé. Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára végre bejelentette az egyszerűsítést.
Szabó Dániel, 2018. február 28. szerda, 12:54
Fotó: MTI Fotó

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénylése március 15-étől, és még több család számára lesz elérhető - idézi az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdai bejelentését. Két fontos, a Magyar Közlönyben megjelent, mostantól hatályos rendeletmódosítást ismertetett, amelyeket már tavaly óta ígérget a kormány.

Egyebek mellett bevezetik a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. Az ügyintézési határidők rövidülnek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak csokot.

A csok népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben - ismertette az eredményeket. A támogatási keret felülről nyitott, az minden család számára elérhető lesz a jövőben is, nem fogyhatnak el a források.

A kormány megbízik a magyar emberekben, és azt szeretnék, ha minél kevesebb adminisztratív teher mellett vehetnék igénybe a csok-ot

- indokolta meg az államtitkár a könnyítéseket.

A változás lényege, hogy március 15-e után a csok banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

Az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra továbbra is igényelhetik a csok-ot, valamint akár minden költségüket fedezhetik a csok-ból a támogatás összegéig.

A nemzeti ünnepet követően a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő. Változás lesz az is, hogy a csok iránti igény benyújtására két hónappal több idejük, azaz fél évük lesz a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben a csok igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csok-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.

A fontos változások közé tartozik az is, hogy minden család kérhet csok-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti - 5 millió forintig - az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott "szocpolt".

A fotó forrás: MTI Fotó/Kovács Tamás.

HOZZÁSZÓLÁSOK