A miniszter szerint azért pörgették fel az építőipari vállalkozások a beruházásaikat, mert ez egy fix határidő. Ha ez a határidő nem lett volna, valószínűleg sokkal lassabban, kényelmesebben álltak volna ehhez a lehetőséghez, így pedig az emberek élni szeretnének ezzel a kedvezményes áfával - magyarázta a tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában.

Idén az első háromnegyed évben csaknem nyolcezer lakás épült, az év végéig pedig akár 10 ezernél is több lehet a megépült lakások száma.

A kormánynak azon kettős célja, hogy a demográfiai trendek megfordításában segítsen - vagyis hogy kedvezményesebbé, elérhetőbbé tegyék a lakás megszerzését a gyermeket vállalók számára, ugyanakkor a gazdaság is a beruházási oldalról kapjon az építőiparon keresztül támogatást -, megvalósult, és ezt folytatni kell. Ha eljutunk a határidőhöz, el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni, de most nem ez a hatályos, a parlament által elfogadott adójogszabály 2018-ra - mondta Varga Mihály.

Majd holnap megbeszélik

Szavai szerint szeretnének javítani az építőipar kapacitásának a gazdasági válság után kialakult szűkösségén és az a céljuk, hogy a jövőben az ingadozó beruházási ciklusokban se legyenek az ágazatnak nagyobb veszteségei. Az építőipar növekedésében segített a kedvezményes áfa is, a további lehetőségekről pedig a holnapi (pénteki) ágazati csúcstalálkozón fognak beszélni.

Az áfa mértékei nem fognak változni a következő 2-3 évben. Amin változtatni tudunk, az az, hogy a kapacitások egészségesebben terüljenek el az ország területén, az építőipari gépek beszerzése hatékonyabb legyen - mondta a miniszter. Véleménye szerint a másik fontos, megbeszélni való terület a szakképzés lesz, mert meg kell oldani a munkaerőhiányt.

Meglepetés

Korábban iparági szereplők úgy nyilatkoztak, hogy a kiadott új építési engedélyek száma már 2018 második felében csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját. E várható csökkenés oka, hogy az akkor elinduló projekteket már nem lehet majd befejezni 2019 előtt, márpedig a jelenleg ismert tervek szerint 2020-tól újra a 27 százalékos áfakulcs lesz majd érvényben az új lakásokra.