Elemzők szerint a monetáris tanács a gyorsuló infláció ellenére sem most, sem az előrejelzési horizonton várhatóan nem emeli az irányadó kamatot, legfeljebb a nem konvencionális eszközökkel lép majd később a monetáris szigorítás irányába.

A decemberi kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyve szerint, amennyiben teljesülnek a jegybank előrejelzései, "az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével".

A jelenlegi 0,90 százalékos alapkamat 2018 közepéig is változatlan maradhat és a feszesebb monetáris politika első lépése az lehet majd, ha a tanács magasabb limitet állapít meg a három hónapos jegybanki betétre, amely erre a negyedévre 750 milliárd forint. Egyelőre azonban a hozzáférési limitösszeg további csökkentését várják az idei második negyedévre.

A londoni elemzők szerint a magyarországi infláció a legutóbbi gyorsulás ellenére az idén és jövőre is jóval az MNB 3 százalékos célja alatt marad, és a magyar gazdaság növekedési üteme is kisebb lesz a jegybank előrejelzésénél. Ez a környezet lehetővé teszi az MNB-nek "a végletesen laza" monetáris kondíciók fenntartását.