Fontos döntést hoznak Magyarországról a jövő héten

Magyarország is szerepel a Moody's Investors Service jövő hétre beütemezett osztályzati felülvizsgálati listáján. Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy a nemzetközi hitelminősítő ténylegesen módosítja is a magyar államadós-osztályzatot, vagy az osztályzatra érvényes - jelenleg negatív - kilátást.
MTI, 2014. november 2. vasárnap, 13:32

A Moody's az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A cég listáján a magyar államadós-osztályzat következő felülvizsgálata november 7-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, rendszerint éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.

A Moody's is péntek éjjelenként közli Londonban, hogy az aznapra jelzett osztályzati felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Moody's listáján például a magyar szuverén adósosztályzat előző felülvizsgálata július 4-én lett volna esedékes, ám akkor a cég csak annyit jelentett be Londonban, hogy nem frissítette az arra a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.

Az S&P már döntött, a Fitch-re még várni kell

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's az általa szeptember 19-ére kitűzött időpontban megerősítette Magyarország adósosztályzatait. Az S&P naptárában 2014-re már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.

A Standard & Poor's március végén hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, és szeptember 19-én e stabil kilátással erősítette meg a magyar osztályzatot.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor szintén megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással. A Fitch következő magyar osztályzati felülvizsgálata november 28-án esedékes.

Ahogy most állunk

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal maradnak el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a "Baa1/BBB mínusz" besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzataira egyedül a Moody's tart érvényben negatív kilátást.

Van esély a változtatásra

A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javítására.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították, hogy Magyarország esetében a cég által figyelembe vett öt alapmutató - a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg - közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta. Egyedül a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit romlott, de a cég kiemelte, hogy az összehasonlító bázisévben - vagyis 2011-ben, amikor Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást - ezt az adatot torzították a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának költségvetési hatásai.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint mindez megteremti a feltételeit annak, hogy Magyarország jövőre visszatérhessen a befektetési ajánlású szuverén adósminősítési kategóriába.

A ház szerint azonban 2015 nyara előtt nem valószínű Magyarország felminősítése, mivel a hitelminősítők nyilván meg akarják várni egyebek mellett a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos vitás kérdések lezárását, és a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tsz-elnok, 2014.11.02 16:56

@troll: Lehet hogy szerinted komolytalanok es feleslegesek (ha, ha, neked persze feleslegesek) de nagyon tudnak artani mivel a bekektetok az kovetik. Es az a jo, az a eljenzesre valo hogy minnel jobban artsanak a diktaturanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.11.02 15:35

milyen korreláció van az egyes országok gdp arányos államadóssága, költségvetési hiánya és a hitelminősítői besorolásuk között?

milyen összefüggés van az egyes országok állampapírhozamai és a hitelminősíői besorolásuk között?

ha megvizsgáljuk a kérdést, megdöbbenve fogjuk tapasztalni, hogy gyakorlatilag semmilyen.

úgyhogy ezek a besorolások ma már teljesen komolytalanok és feleslegesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html