Az elkészült bevallási terveket március 15-től töltik fel az ügyfélkapura, ahol mindenki megtekintheti. Továbbra is van azonban lehetőség arra, hogy az ügyfélkapu-belépéssel nem rendelkező adózók kérjék a bevallási tervezet elkészítést a NAV-tól. Március 14-én még lehet kérni sms-ben, emailben vagy levélben a tervek elkészítést, ám március 15. után ez már csak személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető. Ez esetben a bevallási tervezetet papíralapon postai úton kapja meg az adózó legkésőbb május 2-ig - derül ki az adóhatóság tájékoztatóiból.

A NAV nem készít mindenkinek bevallást, így az egyéni vállalkozók, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek, őstermelők, valamint azok, akik a munkáltatójuktól kérték adóbevallásuk elkészítését, nem kapnak bevallási tervezet. A március 15. után az e-szja oldalra feltöltött vagy a postán kiküldött bevallási terveket ellenőrizheti az adózó. Amennyiben elfogadja a NAV számításait, akkor nincs semmi teendője - leszámítva azt az apróságot, hogy a hiányzó adót május 22-ig meg kell fizetni. Nem kell a bevallást visszaküldeni, aláírni, onnantól az a hivatalos adóbevallása.

Az adófizetési határidő május 20., ám mivel az szombatra esik idén, így az adóbevallások benyújtásának és a hiányzó adó befizetésének határideje idén május 22. hétfő 23 óra 59 perc. Az adó megfizetése történhet az erre a célra létrehozott online felületen bankkártyás fizetésként, folyószámláról való átutalással vagy a NAV ügyfélszolgálatokon elhelyezett pos-terminálokon.

A NAV csak javasol, a felelősség az adózóé

Amennyiben nem teljes az adóbevallás, mert olyan jövedelme is keletkezett az adózóknak, amiről a NAV nem szerezhetett erről előzetesen(!) tudomást - külföldi jövedelem, ingatlan bérbeadás - ez esetben kötelező kiegészíteni a NAV által készített bevallást vagy a megszokott módon egy önbevallást készíteni.

A szja-adóbevallás továbbra is bevallás alapú, vagyis a NAV nem kiveti az adót, hanem elkészíti a bevallást azon adatok alapján ami a rendelkezésére áll - vagyis a hiányzó adatokat az adózónak kell pótolni, ha ezt elmulasztja, őt és nem az adóhatóságot terheli a jogkövetkezmény.

Nyilatkozni lehet az egy százalékokról, a nyugdíjpénztári kedvezményről

Természetesen van mód rendelkezni az szja 1+1 százalékáról abban az esetben is, ha a bevallást a NAV készítette el. Ez esetben az erre a célra kialakított új online felületen vagy az erre szolgáló nyomtatványon lehet rendelkezni az adó két százalékának továbbutalásáról. A rendelkező nyilatkozatok május 22-ig kell az online felületen kitölteni vagy postán visszaküldeni.

Szintén az ügyfélkapura feltöltött adóbevallásban lehet nyilatkozni a nyugdíj-, egészségpénztári kedvezmény jóváírásáról. Erre akkor van szükség, ha az adózó több pénztárban tag, ugyanis a teljes jóváírást csak egyik pénztárnál lehet kérni, azt nem lehet megosztani. Erről április 30-ig külön értesítést küld a NAV.