Fontos értesítést küld a NAV - ezt kell tennie

Március 15-e több szempontból is fontos a személyi jövedelemadózásban (szja), hiszen az idei lesz az első év, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti majdnem minden magyar adózó helyett az szja bevallását, ami eddig az időpontig kérhető néhány kivétellel. Az így elkészült bevallási terveket március 15. után töltik fel az Ügyfélkapura.
Papp Zsolt, 2017. március 13. hétfő, 18:35
Fotó: Napi.hu

Az elkészült bevallási terveket március 15-től töltik fel az ügyfélkapura, ahol mindenki megtekintheti. Továbbra is van azonban lehetőség arra, hogy az ügyfélkapu-belépéssel nem rendelkező adózók kérjék a bevallási tervezet elkészítést a NAV-tól. Március 14-én még lehet kérni sms-ben, emailben vagy levélben a tervek elkészítést, ám március 15. után ez már csak személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető. Ez esetben a bevallási tervezetet papíralapon postai úton kapja meg az adózó legkésőbb május 2-ig - derül ki az adóhatóság tájékoztatóiból.

A NAV nem készít mindenkinek bevallást, így az egyéni vállalkozók, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek, őstermelők, valamint azok, akik a munkáltatójuktól kérték adóbevallásuk elkészítését, nem kapnak bevallási tervezet. A március 15. után az e-szja oldalra feltöltött vagy a postán kiküldött bevallási terveket ellenőrizheti az adózó. Amennyiben elfogadja a NAV számításait, akkor nincs semmi teendője - leszámítva azt az apróságot, hogy a hiányzó adót május 22-ig meg kell fizetni. Nem kell a bevallást visszaküldeni, aláírni, onnantól az a hivatalos adóbevallása.

Az adófizetési határidő május 20., ám mivel az szombatra esik idén, így az adóbevallások benyújtásának és a hiányzó adó befizetésének határideje idén május 22. hétfő 23 óra 59 perc. Az adó megfizetése történhet az erre a célra létrehozott online felületen bankkártyás fizetésként, folyószámláról való átutalással vagy a NAV ügyfélszolgálatokon elhelyezett pos-terminálokon.

A NAV csak javasol, a felelősség az adózóé

Amennyiben nem teljes az adóbevallás, mert olyan jövedelme is keletkezett az adózóknak, amiről a NAV nem szerezhetett erről előzetesen(!) tudomást - külföldi jövedelem, ingatlan bérbeadás - ez esetben kötelező kiegészíteni a NAV által készített bevallást vagy a megszokott módon egy önbevallást készíteni.

A szja-adóbevallás továbbra is bevallás alapú, vagyis a NAV nem kiveti az adót, hanem elkészíti a bevallást azon adatok alapján ami a rendelkezésére áll - vagyis a hiányzó adatokat az adózónak kell pótolni, ha ezt elmulasztja, őt és nem az adóhatóságot terheli a jogkövetkezmény.

Nyilatkozni lehet az egy százalékokról, a nyugdíjpénztári kedvezményről

Természetesen van mód rendelkezni az szja 1+1 százalékáról abban az esetben is, ha a bevallást a NAV készítette el. Ez esetben az erre a célra kialakított új online felületen vagy az erre szolgáló nyomtatványon lehet rendelkezni az adó két százalékának továbbutalásáról. A rendelkező nyilatkozatok május 22-ig kell az online felületen kitölteni vagy postán visszaküldeni.

Szintén az ügyfélkapura feltöltött adóbevallásban lehet nyilatkozni a nyugdíj-, egészségpénztári kedvezmény jóváírásáról. Erre akkor van szükség, ha az adózó több pénztárban tag, ugyanis a teljes jóváírást csak egyik pénztárnál lehet kérni, azt nem lehet megosztani. Erről április 30-ig külön értesítést küld a NAV.

HOZZÁSZÓLÁSOK