Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar hatóságok új, immár a pénzügyi korrekcióval kiigazított számlákat (kifizetési kérelmeket) nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a múlt szerdán - írja a Bruxinfo. A brüsszeli portál szerint a számlák összegéről nincs közelebbi információ, de nyilvánvalóan nem a teljes összegről van szó. Úgy tűnik, hogy a pénzcsapok újranyitásának az az előfeltétele, hogy az aszfaltügy lezárásához szükséges valamennyi hivatalos dokumentáció és számla megérkezzen Brüsszelbe.

Az Európai Bizottságnál jelenleg 573 millió euró kifizetetlen számla halmozódott fel amiatt, hogy az intézmény az uniós közbeszerzési szabályok megszegése miatt előbb 2013 végén megszakította, majd később felfüggesztette a közútfejlesztésekkel kapcsolatos kifizetéseket (a zárlat összesen hét regionális operatív programot és a közlekedési operatív programot érintette).

Mivel a magyar hatóságok a vita miatt egy ideje nem küldtek ki új számlákat Brüsszelbe, a végleges összeg vélhetően jóval nagyobb az 573 milliónál. Ennek azonban csak a pénzügyi büntetéssel csökkentett részét kapja majd meg a magyar kincstár, miután a pénzügyi korrekcióról kötött megállapodással összhangban magyar részről megtették a kifogásolt projekteknél a szükséges kiigazításokat.

A Portfolio.hu az aszfaltüggyel kapcsolatban emlékeztet, hogy a közhiedelemmel ellentétben döntő részben nem a 2010 előtti, Brüsszel által versenykorlátozónak tartott közbeszerzési szabályok (50 kilométeren belül aszfaltkeverő megléte már a közbeszerzésen induláskor) miatt kapja Magyarország, hanem amiatt, mert ezeket a szabályokat 2010 után újra visszacsempészték a felhívások keretébe a magyar hatóságok. A Brüsszel által kifogásolt útszakaszoknak mintegy kétharmada 2010 utáni beruházás, azaz az elmúlt évekbeli problémák miatt ragaszkodott eredetileg az Európai Bizottság a 25 százalékos korrekcióhoz.

Ennek a teljes dokumentációját és a kifizetési kérelmeket várják (utóbbit egy összegben) az Európai Bizottságnál, mielőtt meghoznák a felfüggesztő határozat visszavonásáról szóló döntést. Ha ez megvan, akkor kerülhet sor az összeg átutalására - írja a Bruxinfo.

Jelenleg 840 millió euró kifizetést tart vissza különböző szabálytalanságok miatt a 2007-2013-as pénzügyi keret terhére az Európai Bizottság. Ebből 573 millió euró esik az aszfaltügyre. A szociális infrastruktúra programból 121 millió euró, a szociális megújulási operatív programból (ide tartozik az Öveges-program is) pedig 146 millió euró áll felfüggesztés alatt.