Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén nyugdíjba készülő, 1954 második felében születettek számára fontos tudnivaló, hogy,

  • a korhatár betöltése (a korbetöltött öregségi nyugdíjhoz idén a 63 év 183 napos korhatár betöltése szükséges, kivételt kizárólag azok a hölgyek élveznek, akik életkorukra tekintet nélkül megszerzik a 40 évi jogosultsági időt a nők kedvezményes nyugdíjához), emellett
  • a megfelelő szolgálati idő megszerzése, valamint
  • a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

A teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati időt kell szerezni. Az ilyen nyugdíj összege főszabályként nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíjminimum. A résznyugdíjhoz elegendő 15 év szolgálati idő is, e nyugdíjnak viszont nincs minimális összege - írja bejegyzésében a szakember.

A nők kedvezményes nyugdíjhoz legalább 40 évi jogosultsági idő kell (amiből főszabályként legfeljebb 8 év lehet a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével szerzett szolgálati idő, vagyis legalább 32 évet munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie).

A nyugdíjguru.hu szerzője szerint a korhatár betöltése és a szükséges szolgálati idő megszerzése melletti harmadik előfeltétel, hogy a munkaviszonyt a nyugdíj-megállapítás napja előtti napra meg kell szüntetni. Egyéni és társas vállalkozó esetében nincs szükség a vállalkozás megszüntetésére, mivel ők a nyugdíjazás időpontjától kezdődően automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek.

A nyugdíjigényt legkorábban az összes feltétel teljesülésének várható napja előtt egy hónappal lehet benyújtani. Természetesen a nyugdíj-biztosítási adategyeztetést - a szolgálati idő és az 1988 óta elért keresetek tisztázását - célszerű jóval korábban elkezdeni (az 1954-ben született személyekkel nem indít hivatalból adategyeztetést a nyugdíjhatóság, ezért ők kérhetik a nyugdíj-biztosítási hatósági adategyeztetést, ha ez még nem történt meg).

Farkas András figyelmeztet, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése (vagy hölgyek esetében a 40 évi jogosultsági idő megszerzése) közeledtével a teendők a következők:

  • nyugdíj-biztosítási adategyeztetés (célszerű megtenni, de nem kötelező),
  • a keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszony megszüntetése a nyugdíj kezdőnapját megelőző napra. Az erre irányuló eljárást a felmondási/felmentési idők függvényében a korhatár betöltése előtt 6-8 hónappal érdemes elkezdeni,
  • a nyugdíjigény benyújtása.