Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elővásárlási jog biztosítja, hogy szükség esetén a gázellátásban is érvényesíthető legyen az ország érdeke, és hosszútávon is megoldott legyen hazánk energiaellátásának biztonsága – állítja a közleményében a Kormányszóvivői Iroda.

Az E.On Hungária igazgatósági elnöke, Konrad Kreuzer nemrégiben azt mondta, hogy a szerződés 2016-ig szól, de az E.On-t nem sürgeti semmi, hogy magyarországi vagyonelemeiből valamit is értékesítsen.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Bajnai Gordon kormányfő az aláírás alkalmából azt mondta: "az elővásárlási jog megszerzésével ismét nagyot léptünk előre az energiabiztonság területén.

Szükség esetén olyan eszköz kerül a magyar kormány kezébe, amely hosszútávon segíti és védi az ország energiaellátásának biztonságát. Az energiabiztonság megerősítése pedig alapvető stratégiai érdek Magyarország számára."

A szerződés értelmében az E.On elővásárlási jogot biztosít a kormánynak az E.On Földgáz Trade Zrt.-ben, azaz a gáz-nagykereskedelmi vállalatában.

Amennyiben az E.On a későbbiekben értékesíteni kívánja a gázüzletágban szerzett érdekeltségeit, az elővásárlási joggal élve a mindenkori kormány megakadályozhatja, hogy a stratégiai jelentőségű szolgáltatás nem kívánt kezekbe kerüljön.

Ezzel elkerülhető egy esetleges „ellenséges” felvásárlási szándék.