A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank - hasonlóan az egy hónappal korábbi döntéséhez - ezúttal sem változtat a jelenlegi 2,10 százalékos alapkamaton azt követően, hogy júliusban Matolcsy György jegybankelnök bejelentette: az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

Az MNB egyúttal ismerteti legfrissebb inflációs jelentésének fő számait. A jelentést teljes terjedelmében csütörtökön publikálja a jegybank.

Az MNB június végén közzétett inflációs jelentése szerint az idén nem lesz infláció, majd jövőre 2,5 százalékra emelkedik a pénzromlás üteme, a bruttó hazai termék (GDP) pedig 2014-ben 2,9 százalékkal, 2015-ben 2,5 százalékkal bővül.

A tanács a júniusi inflációs jelentés áttekintését követően úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.