Fontos kérdések dőlhetnek el a héten

Az új polgári törvénykönyv, a választási eljárási szabályok átalakítása és a bírák nyugdíjazásának ügye is az Országgyűlés elé kerül a hétfőn kezdődő, december közepéig tartó őszi ülésszakon. A parlament már kedden dönthet arról, hogy állami monopólium legyen a dohány-kiskereskedelem.
NAPI, 2012. szeptember 9. vasárnap, 10:37
Fotó: Napi.hu

A kormány őszi törvényalkotási programjában ötvenöt törvényjavaslat szerepel, de például az új polgári jogi kódexet és a földtörvényt már korábban beterjesztette a kabinet, míg a választási eljárási törvényt fideszes képviselői indítványként nyújtják majd be, várhatóan a jövő héten. Már péntekre elkészült viszont az az alkotmánymódosítás, amely 62 helyett 65 évben határozza meg a bírák nyugdíjkorhatárát.

Az ülésszak első, kétnapos ülésén két nagyobb horderejű jogszabályról döntenek a képviselők: hétfőn a hulladékról szóló, kedden pedig a trafiktörvényt fogadhatják el.

A hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen, a szaktárca szerint azonban a törvénytervezet semmilyen uniós előírást nem sért.

Még változhat

A dohány-kiskereskedelem állami kézbe vételéről szóló előterjesztés ellen viszont nem emelt kifogást az Európai Unió. A parlament februárban öntötte végleges formájába a törvényjavaslatot, de a zárószavazást elhalasztották a bizottsági vélemény megismeréséig. A jogszabály az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalja a dohánytermékek kiskereskedelmét, így azokat a jövő évtől csak a koncessziós szerződés alapján működő kereskedők árulhatnák. Az előterjesztés úgy számol, hogy nagyjából hétezer dohánybolt jön létre országszerte, a pályázatokat szeptember végéig írhatják ki és az év végéig zárulhatnak le. Az indítvány azonban az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén még változhat, ott készítik ugyanis elő a zárószavazást.

A két hónapos szünet után újra tanácskozó parlament a hétfői ülés kezdetén megemlékezik az augusztusban elhunyt Zwack Péter egykori országgyűlési képviselőről, majd Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása után a szokásos interpellációs időszak következik, ezt követően pedig több nemzetközi szerződés kihirdetéséről döntenek.

Még hétfő este részletes vita lesz a gazdasági stabilitási törvény módosításáról, illetve a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokról, végül - kivételes sürgős tárgyalással - ismét napirendre kerülhet az új agrárkamarai törvény, amelyet a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján fogadtak el. Szintén hétfő késő este tárgyalják azt a népi kezdeményezést, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak.

Akcióterv, adózás

Kedden a trafiktörvény elfogadása és az agrárkamarai szabályok pontosítása után az Országgyűlés megkezdi a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásához szükséges törvénymódosítások általános vitáját, s megtárgyalja a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló kormányzati javaslatot.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat újból megnyitott részletes vitáját nyolcórás időkeretben folytatják le aznap. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok sárvári tanácskozása után pénteken azt mondta: jelenlegi formájában is tartható a büdzsé, de az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap észrevételeit is figyelembe fogják venni, ezért elképzelhető a módosítása - számolt be az MTI.

Kedden tárgyal a parlament a Miniszterelnökséget vezető Lázár János két javaslatáról is, az egyik arra irányul, hogy veszítse el mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, míg a másik kiemelt juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő özvegyének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.09.09 13:14

@Ordog666:
Hát persze, sőt legalizáljuk a kábítószereket. Mit számít az egészség, ha pár milliárd forintról van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.09 13:14

@Ordog666:
Hát persze, sőt legalizáljuk a kábítószereket. Mit számít az egészség, ha párhuzam milliárd forintról van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.09.09 13:09

Tisztelt Nagytiszteletű Képviselő Urak és Hölgyek !
A Miniszterelnök Úr felszólalásával rögtön el fogja érni a tanácskozás a csúcspontját !
Remélem, hogy sok kérdésre megnyugtató választ fogunk kapni.
Legelőször is fontos az iránymutatás, hogy az eddigi, a magyar gazdaságot fékező intézkedéseket szükséges lehet a jövőben tovább fokozni.
A következő kérdés, hogy a dohány munkahelyvédelmi akciótervet kötelező lesz megszavazni minden igazhívőnek, pillanatnyi elmeállapottól függetlenül. Bizosított lesz a várható 20.000 fő azonnali munkanélküli részére a 3 havi munkanélküli segély ?
A dohányosok további dögönyözése miatt kieső jövedéki adó pótlására van az asztalfiókban egy aktuális unortodox intézkedés ?
Üdv: szegény ördög666
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.09.09 12:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html