Fontos lépésen vannak túl a bankok

Huszonhárom pénzügyi intézmény, köztük a legnagyobb problémás kereskedelmi ingatlanhitel-állománnyal rendelkező bankok mindegyike, regisztrált a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt. által meghirdetett eszközvásárlási programba a kedden lejárt határidő előtt. A felkínált 300 milliárd forintot meghaladó bruttó állomány becsült piaci értéke hozzávetőleg 90-125 milliárd forint lehet - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
MTI-Eco, 2016. június 22. szerda, 15:26
Fotó: Napi.hu

A MARK Zrt. eszközvásárlási programjának 3 hónapos regisztrációs időszaka 2016. március 21-én indult az után, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a nemteljesítő kereskedelmi ingatlan-portfóliókra vonatkozó eszközvásárlási módszertant. A regisztrációt követően kerül sor a portfóliók több hónapig tartó gazdasági és jogi átvilágítására.

Amennyiben a felajánlott volumentől megszabadul a bankrendszer, akkor a vállalati nemteljesítő hitelek aránya 10 százalék közelébe, azon belül is a 90 napon túli késedelmesek aránya 5 százalék közelébe csökkenhet 2017 végére - becsülte az MNB.

A jegybank véleménye szerint a MARK hatékony - legfőképp költséghatékony - piaci lehetőséget kínál a pénzügyi intézmények kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó nemteljesítő eszközeinek érdemi csökkentésére. A MARK már idáig is erősen katalizálta a piacot, hiszen a közelmúltban a bankok is aktívabban értékesítettek nemteljesítő kereskedelmi ingatlan eszközöket.

HOZZÁSZÓLÁSOK