Fontos magyar adat jön, nagyon készül az NGM

Az első negyedévhez képest lassulhatott a magyar GDP növekedési üteme, miközben az eurózónától gyorsulás várható.
Napi.hu, 2015. augusztus 13. csütörtök, 19:20
Fotó: Napi.hu

A K&H és az ING elemzője szerint a második negyedéven mind éves, mind pedig negyedéves összevetésben lassulhatott a GDP növekedése, várható mértékére azonban eltérő becslést adtak az elemzők. A KSH péntek reggel közli az első becslést, az NGM pedig csütörtök délután küldte el az adat ismertetésével kapcsolatos tájékoztatójára szóló meghívót, "Éllovasok közt - Az egyik leggyorsabb növekedés Európában" címmel. Utóbbi alapján arra is lehet tippelni, hogy a Banai Péter Benő államtitkár (képünkön) a délelőtti tájékoztatón a vártnál jobb adatot kommentálhat. Az viszont biztos, hogy az első negyedéves 3,5 százalékhoz képest lassabb ütem lát majd napvilágot.

Balatoni András, az ING vezető elemzője kiemelte: az első negyedévhez képest a termelésben lassulás látszott az utóbbi hónapokban, ez pedig megmutatkozik mind az ipari termelés, mind a kiskereskedelem, mind pedig az építőipar adataiban. A szakértő ezek alapján negyedéves összevetésben a növekedés lassulását várja. Emlékeztetett arra, hogy idén január-márciusban a megelőző, a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékos volt az emelkedés, a második negyedévben ennél alacsonyabb lehet véleménye szerint a bővülés. Mindemellett a bázis is elég magas - a tavalyi második negyedévben ugyanis egy százalékkal nőtt éves összevetésben a GDP - , ami miatt az előző negyedévi, 3,5 százalékos éves növekedés után a második negyedben gyengébb lehetett a bővülés, 2,8-2,9 százalékos.

Pénteken lát majd napvilágot az eurózóna, valamint többek közt Németország második negyedéves GDP-adata is. Az euróövezetben a növekedés a várakozások szerint 1-ről 1,3 százalékra, Németországban 1,1-ről 1,6-re gyorsulhatott. Délután az amerikai ipari termelési statisztika és a michigani egyetem fogyasztói bizalmi indexe érkezik, utóbbitól a piac kis javulást (93,6 pont) vár.

A mezőgazdaság ugyanakkor felfelé mutató kockázatot jelent, súlya azonban alacsony. Hozzátette: bár sokan arra számítottak, a belső fogyasztás lesz a növekedés fő hajtóereje, ez nem látszik beigazolódni. Hiába nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a belső fogyasztás nem nőtt olyan dinamikusan mint azt várták; a kiskereskedelmi forgalom (KSH által kimutatott) növekedése inkább a fehéredésből adódhatott. A nettó export továbbra is fontos húzóereje lehet a gazdasági növekedésnek. Kiemelte: az első negyedévesnél gyengébbre várt második negyedéves bővülés egész éves előrejelzésüket nem befolyásolja, továbbra is 3,2 százalékos GDP-növekedést várnak 2015-re.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője egész éves átlagban 3,1 százalékos gazdasági növekedést számít. Véleménye szerint a GDP alakulását nagyban befolyásolja majd a második negyedévben mért nagy külkereskedelmi többlet és a háztartások fogyasztása révén bekövetkezett kiskereskedelmi forgalom bővülés is.A GDP alakulása szempontjából a beruházások azonban kockázati tényezők lehetnek - tette hozzá. Kiemelte, a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar is hozzájárulhatott a növekedéshez. Németh Dávid a második negyedévben az elsőhöz képest lassulásra számít, 0,7 százalékra becsülte a növekedés ütemét. Az elemző szerint az előző év azonos időszakához képest az idei második negyedévben 3,2 százalékos bővülés várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2015.08.13 21:27

mcsőd lesz IMF nélkül meg nemzethalál
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.13 21:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html