Fontos magyar ügyben döntött a strasbourgi emberi jogi bíróság

A magyar állam megsértette a Magyar Helsinki Bizottság véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, amikor a rendőrség megtagadta a kirendelt védők nevének és az általuk vitt ügyek számának kiadását a szervezet számára - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája keddi döntésében.
Napi.hu, 2016. november 8. kedd, 18:05
Fotó: Reuters

Az ítélet jelentősége a Helsinki Bizottság szerint messze túlmutat a magyar eseten: ezzel ismerte el először a 17 főből álló Nagykamara, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye védi a közérdekű adatok megismerésének jogát - derül ki a szervezet közleményéből.

A Magyar Helsinki Bizottság 2011-ben azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), mert korábban a Legfelsőbb Bíróság háromszor is úgy döntött, hogy a rendőrség által kirendelt, állam által fizetett védők neve és az általuk vitt ügyek száma nem nyilvános adat, és azokat nem kell kiadni a szervezetnek. A Magyar Helsinki Bizottság a szóban forgó adatokkal azt szerette volna bizonyítani: elterjedt gyakorlat, hogy a rendőrség ugyanazon néhány ügyvédet rendeli ki védőként, ami veszélyezteti a terheltek hatékony védelmét.

Az adatok kiadásának megtagadása jogszerű cél nélkül korlátozta a Magyar Helsinki Bizottságot a nyilvános kontroll gyakorlásában. A közérdekű adatok megismerése nélkül pedig véleményt sem lehet formálni a köz ügyeiről, ezért az ilyen eljárás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ilyen még nem volt

Az ügy emiatt túlmutat a kirendelt védőkre vonatkozó adatokon: a strasbourgi bíróság legfelsőbb fórumának most először kellett állást foglalnia arról, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságát kimondó 10. cikke védelemben részesíti-e a közérdekű adatokhoz való hozzáférés jogát. Az ügy elvi jelentőségét mutatja, hogy az ügyet közvetlenül a strasbourgi bíróság 17 bíróból álló Nagykamarája elé utalták - az EJEB ugyanis több korábbi döntésében az Egyezmény által védett jogként kezelte a közérdekű adatokhoz való jogot, de a Nagykamara eddig nem foglalt állást a kérdésben.

Mások is csatlakoztak

A Magyar Helsinki Bizottság kontra Magyarország ügy emiatt nemzetközi szinten is jelentős érdeklődést váltott ki: például harmadik félként beavatkozott az ügybe több külföldi civil szervezet és a brit kormány is.

Az EJEB keddi döntésében megállapította, hogy a magyar állam megsértette a Magyar Helsinki Bizottság véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. A döntés azért is jelentős, mert Strasbourg előtt peresíthetővé teheti a közérdekű adatok kiadásának megtagadását akkor is, ha a hazai jogszabályok alapján ez nem lenne lehetséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.08 22:14

@lomb:
"Szép, liberálbolsevik "új" világ!"
Eme fenti kijelentésed olyan mint amikor a lemezen a recsegő ócska gramafonon elekadt a a tű. Az ostobaság szennye itt ülepszik a Kárpát medencében, amelynek posványos büdös tavában vartyog a vezéred és a bandája meg te is.

A Bíróság mélymagyarként ellenség hiszen olyan jó a susnyásban. Ország szégyenei vagytok!

De szerencsénkre, vesztésre álltok, sz*rok lesztek nincs jövőtök. A Bíróság által Európa mondta ki a véleményét az elmaradott középkori keleti gondolkodás fölött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.11.08 19:45

@lomb:
Lehet valami különbség a Te igazságérzeted és a jog között. Fel kellene ismerni, hogy mennyire gyerekes mindenben valami ellenség kezét látni, ha éppen savanyú a szőlő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.08 18:36

@lomb: Nesze neked független "i"gazságszolgáltatás...

Ime a "fékek és ellensúlyok" rendszere"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.08 18:33

Az EP mellett müködő biróság nem véletlenlül hozott ilyen itéletet. Mint láthattuk, az EP soros által kézivezérelt gyülekezet, igy nem véletlen, hogy a szatelit testülete igazat adott a sorosgyereknek, a HB-nek.

Szép, liberálbolsevik "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html