Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lehet elégszer ismételni: utolsó fázisába érkezett a régi kétezer és ötezer forintosok cseréje: július 31-én, azaz holnap lehet velük utoljára fizetni bárhol, utána már macerásabb lesz átváltani őket.

A jegybank legutóbbi tájékoztatása szerint július 15-én kétezres bankjegyeknek több mint 70 százaléka, az ötezreseknek pedig 80 százaléka új bankjegy, tehát a március elején indult csere jól halad, de azért még több millió régi papírpénz vár beváltásra.

Keddtől pedig már csak a bankfiókok és a posták kötelesek újakra cserélni azokat 2020 július végéig. Emellett a jegybank is cseréli a régi 2000 és 5000 forintosokat, mégpedig 2037 július végéig.

Fontos, hogy a szabály csak azt mondja ki, hogy hétfőig kell mindenhol elfogadni a szóban forgó bankókat, azt azonban semmi sem tiltja, hogy bármelyik üzlet hétfő után is elfogadja ezeket.

Az MNB szerint a bankjegyek cseréjét nem csupán az elhasználódás indokolja, hanem a technikai fejlődés is, hiszen az papírpénzeket kezelő automaták miatt technikai korszerűsítésre is szükség van. A jegybank két lépésben vezeti be az új pénzeket: először rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd 4-6 hónapos szünetet követően kerülnek forgalomba, így az automaták üzemeltetőinek van idejük átállítani a készülékeket a bankjegyek fogadására.

A régi húszezer forintos bankjegyekkel 2017. december végéig lehet bárhol fizetni, utána ezeket is három évig, azaz 2020 végéig a bankok és a posták cserélik újra, a jegybank pedig 2037 végéig.

A teljes bankjegy-sorozat cseréjéből még hátravan az ezres és az ötszázas bankjegy. Előbbiből várhatóan még az idén nyáron bemutatja az MNB az új verziót, ami azonban csak jövőre kerül forgalomba. Az új ötszáz forintost pedig várhatóan jövőre mutatják be és vezetik be.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

Fotó: Gerhardt Ferenc MNB-alelnök bemutatja az új bankjegyek mintáit - MTI Fotó: Máthé Zoltán