Jogtechnikailag érdekes üggyé alakult át egy egyszerű adóbírság esete: egy magánszemély két internetes aukciós portálon is kereskedett, főként műszaki cikkekkel. Ezt a tevékenységét az adóhatóságnak nem jelentette be, és az elért árbevétele és nyeresége után adót sem fizetett.

A hatóság vizsgálni kezdte az ügyét és a NAV mulasztási bírságot szabott ki azért, mert a kereskedő úgy végzett áfa-köteles tevékenységet, hogy azt előzőleg elmulasztotta bejelenteni az adóhatóságnál. Másodszor, az adóhatóság a kérdéses ügyeltekhez kapcsolódó áfa megfizetésének elmulasztása miatt adóbírságot és késedelmi pótlékot is kiszabott.

Utóbbi jogosságát viszont a kereskedő vitatta, arra hivatkozva, hogy csekély összegű ügyleteket folytatott, amelyek a magyar áfa-szabályok értelmében jogosult az alanyi adómentesség választására. Kérte, hogy ezt visszamenőlegesen vegyék figyelembe, de a NAV szerint ez szabálytalan lenne: az adómentesség csak onnantól érvényes, hogy arról nyilatkoztak, előtte nem.

A vitát a felek bíróságra vitték, az eljáró Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kérte az Európai Bíróságtól az állásfoglalást a visszamenőlegességről. Csütörtökön megtett indítványában a svédországi Nils Wahl főtanácsnok szerint a hatályos szabályozás szerint a bejelentési kötelezettségének eleget nem tevő adóalannyal szemben a magyar hatóságok jogszerűen szabhattak ki mulasztási bírságot.

Azt a kérdést illetően, hogy a kisvállalkozások visszaható hatállyal akkor is választhatják-e az alanyi adómentességet, ha azt a tevékenységük megkezdésekor nem tették meg, a főtanácsnok úgy véli, hogy a héa-irányelv (hozzáadottérték-adó, azaz áfa) vállalkozásoknak nem biztosít korlátlan jogot arra, hogy tekintetükben az ilyen adómentességre vonatkozó szabályok alkalmazásra kerüljenek - írja közleményében az EB, mely alapján Wahl a magyar adóhatóságnak adott igazat az ügyben.

Az aukciós portálokon való kereskedéshez egy tájékoztatót is készített a NAV (ezt korábban a Napi.hu röviden összefoglalta).

Az Európai Bíróságot nem köti a főtanácsnok véleménye, másként is dönthetnek. A tárgyalást a későbbiekben tartják meg.

Címlapkép forrása: Pixabay.