Fontos szektorokat küldhet padlóra a kormány terve

Egy kormánypárti javaslattal az agrártermelők akár ötvenmilliárdot is megspórolhatnak. A mérleg másik serpenyőjében a határidős tőzsdei árukereskedelem és a feldolgozói szerződéses rendszer esetleges ellehetetlenülése áll.
MTI-Eco, 2010. november 16. kedd, 07:41
Fotó:

Akár ötvenmilliárd forint kötbér megspórolását is jelentheti a gazdáknak az a kormánypárti javaslat, amely szerint megállapított vis maior esetén még a rosszul szerződött termelőnek sem kell teljesítenie kötelezettségét - írja keddi számában a Népszabadság.

A parlament elé kerülő új jogszabály visszamenőleges hatályú lehet, a felvásárlók azonban azt fontolgatják, hogy alkotmánybírósági kontrollt kérnek az ügyben - írja a lap.

A javaslatot a fideszes Font Sándor agrárbizottsági elnök, Jakab István parlamenti alelnök és a KDNP-s Sáringer-Kenyeres Tamás jegyzi.

Jelenleg a termelők hatodának van perrel fenyegető, konkrét problémája. A peresíthető, vitatott szállítások (pontosabban nem szállított tételek) értékének összege elérheti az ötvenmilliárd forintot is.

A feldolgozók köreiben felháborodást keltett a tervezett módosítás. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke szerint egy ilyen megoldás teljesen ellehetetleníti a szerződéses rendszer további működését, lényegében elbizonytalanítja az egész szektort. Más ágazati szakértők szerint a módosítás működésképtelenné teszi a határidős tőzsdei árukereskedelmet, a szerződésekhez kötött egyéb szolgáltatásokat (például az integrátori műtrágyabeszerzést), valamint egyes banki konstrukciókat - ráadásul a rend felborulásával sok termelő elesik a kontraktusok nyomán megszerezhető előlegektől is.

HOZZÁSZÓLÁSOK