Fontos tudnivalók az áramlopásról - itt a rendelet

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke rendeletet adott ki a szabálytalan áramvételezésről (az áramlopásról), amelyben leírja az elkövetési módok mellett a felderítés szabályait, valamint a kiszabható kötbér (bírság) kiszámítási módját is.
Németh Géza, 2017. december 22. péntek, 18:24
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet abból indul ki, hogy szabálytalan áramvételezésért bárkit csak akkor lehet felelősségre vonni, ha a szolgáltató a  felhasználási helyen - a munkavégzéskor - a  felszerelt berendezésekről, a  plombák számáról, azonosítójáról, és sérülésmentes külsejéről fényképet készített. (A jogszabály a szolgáltatót elosztónak nevezi).

A  felhasználó (fogyasztó) köteles a  fogyasztásmérő-berendezés és a  védelmét biztosító berendezés, valamint az  azokon elhelyezett plomba sérülését vagy hiányát a szolgáltatónak bejelenteni. Ennek elmulasztása bírsággal járhat, akkor is, ha a mérés befolyásolásának, vagy megkerülésének lehetővé tételére utaló jel a berendezésekben nem állapítható meg.

Ezek után felsorolja a rendelet a szabálytalan áramvételezés eseteit, amelyek a következők: a  fogyasztásmérő-berendezésen és a  védelmét biztosító berendezésen (az automatán) elhelyezett plomba megrongálása vagy eltávolítása; a fogyasztásmérő-berendezés megrongálása, vagy a fogyasztásmérő-berendezés megkerülése. (Ez utóbbi tipikus módja az amikor az órát egy vezetékkel és egy kapcsolóval áthidalják. Így a fogyasztó választhat, hogy mikor mérjen és mikor ne mérjen az óra.)

Ezekben az esetekben a szabálytalan vételezés akkor is megállapítható, ha a  mérés befolyásolása egyértelműen nem állapítható meg (viszont ezt a szolgáltatónak kell bizonyítania). Viszont a  védelmet biztosító berendezésen (az automatán) elhelyezett plomba megrongálása vagy eltávolítása ellenére sem állapítható meg a  szabálytalan vételezés, ha a  fogyasztásmérő berendezésen elhelyezett védelmi eszközök sérülésmentessége kizárja a méretlen vételezés, a mérés befolyásolásának vagy megkerülésének a lehetőségét.

Amikor biztos az áramlopás

Biztosan szabálytalan vételezésnek (áramlopásnak) minősül a  fogyasztásmérő-berendezésen és a  védelmét biztosító berendezésen elhelyezett plomba megrongálása vagy hiánya, vagy a fogyasztásmérő-berendezés megrongálása, vagy a fogyasztásmérő-berendezés megkerülése, ha egyértelműen megállapítható a  méretlen vételezés vagy a  mérés befolyásolása.

A mérés befolyásolásának minősül - egyebek mellett - a  fogyasztásmérő-berendezés külső vagy belső szerkezetének megváltoztatása, a  számlálószerkezet visszaforgatása; a tényleges fogyasztás mérését befolyásoló, vagy azt akadályozó eszköznek a fogyasztásmérő-berendezésen való elhelyezése; az elektronikus fogyasztásmérő esetén a  fogyasztásmérő-berendezés mérésébe, mérési szoftverébe, adattovábbításába való beavatkozás, továbbá a fogyasztásmérő elektronikus alkatrészeinek külső elektromos impulzussal való megrongálása is.

A fogyasztó akkor is vét és bírságolható, ha korábban kikapcsolt áramot önkényesen visszakapcsolja.

Mikor nem bizonyítható az áramlopás?

Arra is kitér a rendelet, hogy mikor nem állapítható meg szabálytalan vételezés. Ilyen eset például az, ha a fogyasztás mérőhelye vagy a fogyasztásmérő-berendezés kizárólagos őrizete nem áll fenn, vagy a plombák felszereléséről nincs fénykép.

Az ellenőr jegyzőkönyvet vesz fel és fotókat készít a szabálytalan vételezésről és ha nincs ott a tulajdonos (a felhasználó), akkor részére 15 napon belül kell azt megküldeni.

Így számítják a büntetést

A bírságot a rendelet kötbérnek nevezi, amit egy képlet alapján kell kiszámítani. A kötbéralap a kisfeszültségő (tipikus háztartási) felhasználásnál 5 ezer forint. Ezt kell megszorozni a minősítési tényezővel, az ismétlődési tényezővel, továbbá az az automatán szereplő Amper számmal. Egy példán bemutatva a kötbér kiszámítását: az 5 ezer forintos alapkötbért szorozni kell a plomba megrongálása esetén 0,75-tel (ez a minősítési tényező), majd szorozni az ismétlődési tényezővel, amely ha az utóbbi két évben volt már hasonló probléma, akkor 2, végül pedig ha 12 Amperes az automata, akkor az egészet ezzel a számmal kell megszorozni. Így jön ki a 90 ezer forintos kötbér (bírság).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.12.24 08:27

Tehát nem áramot kell lopni hanem pénzt . orbánék ezt tudták már rég óta :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.23 16:17

Ezt a törvényt Lagzi Lajcsira írták...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.23 14:53

@papagaga: a kampós áramlopás a fogyasztásmérő berendezés megkerülésének esete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.12.23 13:27

Érthetetlenül alacsony a kötbér összege! Ez most lecsökkent? Az alapkötbér összege lehetne pl. 50 ezer forint és arra lehet számolni szorzókat.
Egyszer volt vitám a szolgáltatóval. Jó pár évvel ezelőtt egy frissen vásárolt ingatlanomban volt valamikor megkerülve a mérő, amire egy évvel a vásárlás után derült fény. Nem volt aktív a kerülés, csak a nyomai voltak meg a padláson, beégett sorkapoccsal. Én szóltam a szolgáltatónak... 600 ezer forintot akartak a nyakamba varrni, miközben az ingatlan az előző egy évben lényegében üresen állt (nyaralónak vettem). 25A-es áramvédelmi kismegszakítóra vajon hogy számolták ki?
Pozitív viszont, hogy le lett írva, az ingatlan tulajdonosa által nem kizárólagosan ellenőrzött mérők esetében nem automatikus a bünti a tulajdonosnak. Ez füleg társasházak esetén lehet probléma, ahol a szolgáltató előírja a számára és ezáltal mindenkinek hozzáférhető mérőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2017.12.22 19:42

igy számítják a büntetést ciganyfalvan:
az 5 ezer forintos alapkötbért szorozni kell a plomba megrongálása esetén 0,75-tel (ez a minősítési tényező),
majd szorozni az ismétlődési tényezővel, amely ha az utóbbi két évben volt már hasonló probléma, akkor 2,
(végül pedig ha 12 Amperes az automata, akkor az egészet ezzel a számmal kell megszorozni. Így jön ki a 90 ezer forintos kötbér (bírság).)
a kampos ciganyaramlopasnal nincs amper igy a szorzo nulla: 5000*0=0
a ciganyoknak nem kell buntetest fizetni az aramlopasert!!!!!!!!! Majd a magyar hasznaloknal dragabban szamoljak a aramot.... de hiszen az igy van most is, csak az uj rendelet jogi biztonsagot nyujt a ciganyok kampos aramlopasahoz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html