Fontos változás a jogosítványoknál - itt az indoklás

Mostantól egyáltalán nem, vagy az eddiginél drágábban és akár hónapokkal később tudják meghosszabbítani jogosítványukat egyes betegségekben szenvedő autóvezetők - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2018. január 16. kedd, 10:30
Fotó: Napi.hu

Egy nemrég megjelent rendelet értelművé tette, hogy milyen betegségben szenvedőktől kell megtagadni az orvosoknak a jogosítványt, és kiktől kell szakorvosi igazolást kérniük. Így január közepétől nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek, többségüknek nem lesz elég a háziorvostól, vagy az üzemorvostól kérni a papírt. Például a cukor-, és szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük - írta a napilap.

Az "ismeretlen okból átment a szembejövő sávba és frontálisan ütközött, lehajtott az árokba, fának csapódott" - típusú balesetek kockázatának csökkentése a cél - magyarázta a Népszavának az új szabályozás értelmét egy szakember. Ezek a balesetek pedig nehezen kivizsgálhatók, de a műszaki hiba általában az esetek 1-2 százalékára magyarázat. Nagy részüket az elalvás, a hirtelen rosszullétek, vagy a hirtelen halál okozza. A mostani változtatások ezeket a tragédiákat próbálják mérsékelni.

Az új szabályok szerint (itt olvasható az Emmi-rendelet módosítása) például nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmus-zavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány. Ezen felül a jogszabály több tucat olyan betegséget is felsorol, amelyek megléte esetén évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő. A hivatásos sofőröknek nem lehet meghosszabbítani a jogosítványukat, ha például beültetett szívritmus-szabályozó, vagy bármi egyéb szívműködést segítő eszköz van a mellkasukban.

Nem számít hosszabb sorokra az új szabályok miatt Vértes András kardiológus szakorvos. A problémamentes esetekben most is gyorsan kiadják az érintetteknek az igazolást. Akik meg csak rendszeres felülvizsgálat mellett vezethetnek, eddig is előjegyzés alapján jöttek kontrollra. Azt pedig kifejezetten üdvözlendőnek tartja, hogy a jogszabály világosan megkülönbözteti azt az állapotot, amikor valaki még vezethet, és amikor ezt már nem teszi lehetővé az egészségi állapota.

A Népszava piaci körkérdése szerint rendelője válogatja, hogy hol mennyit számláznak a jogosítványhoz szükséges vizsgálatok díjaként. Így egy-egy vezetői engedély meghosszabbítása több tízezer forintba is kerülhet, sőt az is előfordulhat, ha valaki az utolsó pillanatig vár - a várólisták miatt -, hogy akár hetekre jogosítvány nélkül maradhat.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cito, 2018.01.17 12:43

@laci_52: Nyilván vannak betegségek, amik előre jelezhetők, de az infarktus pont nem ezek közé tartozik. A krónikus betegek többnyire rendszeresen ellenőriztetik magukat, mivel nekik már egyszer csöngettek. Aki meg egészségesnek érzi magát, kerüli az orvost, mint ördög a szenteltvizet. Elaludni nem csak a beteg tud, hanem aki fáradtan vezet. Ezt meg rendezi kresz mert előírja, hogy vezetésre alkalmasan ülj autóba. Ettől persze egy balesetnél esetleg meg tudják állapítani és elítélik miatta, az vétlennek nem lesz jobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.01.16 13:25

@csaba1002: Márpedig ez a rendelkezés helyes: kapott már buszvezető szívrohamot és csak a véletlenen múlt, hogy nem lettek halálos áldozatai a balesetnek.

Csak nehogy korrupt orvosok hasznára legyen ez a rendelet, akik esetleg némelyik betegség esetén némi csúszópénzért mégiscsak meghosszabbítják a jogsit...

Én úgy látom, van elég rendőr az utakon, átlagban havonta egyszer megállítanak, pedig elég keveset autózom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.01.16 11:16

A kormány megint nagyot lépett előre, a polgárok életének megnehezítése terén. Nem a rendszeresen ellenőrzött krónikus betegeket kellene vekzálni, hanem többszörös ellenőrzéssel kiszűrni a forgalomból, az ittas, bedrogozott egyéneket, és a notórius szabályszegőket. De hát a rendőröket már régen nem látni az utakon, mindet a határra vezénylik migránskergetőbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html