Fontos változás a magyar gázpiacon

Sikeresen átállt az euró alapú elszámolásra a magyar gáztőzsde - írja az MTI a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt. közlése nyomán.
Szász Péter, 2017. október 3. kedd, 16:50
Fotó: Shutterstock

A társaság tájékoztatása szerint szeptember 30. óta már nem forintban számolják el a kereskedést a CEEGEX-en, a projekt a tőzsde, FGSZ Földgázszállító Zrt., a Keler KSZF, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közötti együttműködés eredménye.

A gáztőzsde alapvető érdeke, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve működjön, elősegítve ezzel a likviditás és a taglétszám növekedését. Az euró bevezetése jelentős lépés, amely elősegíti a magyar gázpiac nyugat-európai piacokhoz történő integrációját - közölték. (Üzent a közműszolgáltatóknak a kormány.)

Az idei év elejétől jelentősen megnőtt a tagok aktivitása, így a kereskedett mennyiség az azonnali piacon elérte a 911 GWh-t, míg a határidős piacon az 1244 GWh-t az első kilenc hónapban. Mindkét piaci szegmens rekordforgalmat, kilencszeres növekedést ért el az előző év első három negyedévéhez képest - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK