Fontos változás jöhet a magyar cégeknél - erre jó lesz figyelni

Jelenleg még dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban "A munkavédelem nemzeti politikáján", amely többek közt a munkavédelemre vonatkozó feladatokat tartalmazza majd. Elképzelhető, hogy valamiféle könnyítést kapnak a cégek.
Napi.hu, 2015. augusztus 8. szombat, 09:06
Fotó: Napi.hu

A Munkavédelmi Bizottság 2015. június 25-i ülésén foglalkozott a Munkavédelem Nemzeti Politikájával (MNP), mivel az első tervezet már elkészült. Az ülésről ugyanakkor nem sok minden került nyilvánosságra, mindössze annyit lehet tudni, hogy a dokumentumban a legfontosabb kulcskifejezések, statisztikák, hatósági tapasztalatok, célok és feladatok is megjelennek majd, és cél, hogy tömör, ne csak a szakemberek számára érthető dokumentum készüljön.

Rákérdeztünk az NGM-nél is, hogy milyen célból készül az MNP. A válasz szerint a fő irányelv, hogy fejlesszék a munkavédelmet annak érdekében, hogy "a munkakörülmények javításán keresztül hozzájáruljon a termelékenység és a versenyképesség növekedéséhez, az egészségben eltöltött életévek számának növeléséhez." Ennek érdekében a dokumentum a helyzetelemzés mellett a munkavédelemre vonatkozó feladatokat is tartalmazni fog.

Arról is érdeklődtünk, hogy az MNP hatására változni fognak-e a vállalkozásokra vonatkozó munkavédelmi előírások. Az NGM szerint egyelőre ez is kidolgozás alatt van, ám felhívták a figyelmet arra, hogy a nagyon szigorúnak mondható uniós szabályozás miatt kicsi a mozgástér. Ugyanakkor cél lesz megvizsgálni annak lehetőségét, hogy a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére, a kis és középvállalkozások támogatására milyen további eszközök állnak rendelkezésre - közölte a szaktárca. Véglegeset tehát most még nem tudunk, biztosat is csak jövőre, hiszen a jelenlegi tervek szerint december 31-én zárul le az MNP előkészítése.

50 millió forint munkavédelmi bírság az első fél évben
A munkáltatók 83,5 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az idei első fél év során, a felügyelők 228 esetben több mint 50 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, míg 87 esetben több mint 5 millió forint értékben eljárási bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket - írta az MTI a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésére hivatkozva, amit a szaktárca honlapján tettek közzé.

Csaknem 7000 munkáltatónál végeztek munkavédelmi vizsgálatot. A hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 34,4 százalékának, vagyis több mint 31 ezer embernek súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Az ellenőrzéseket elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar és az építőipar területén végezték, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is.

Van tennivaló

Mindenképpen javítani kell a munkakörülményeket a kis- és középvállalkozásoknál (kkv), mivel miközben a világ dolgozóinak a felét ők foglalkoztatják, a végzetes balesetek száma kétszer olyan gyakori náluk, mint a nagycégeknél - vélte nyár eleji állásfoglalásában a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Évente több mint kétmillióan halnak meg munkavégzés közben bekövetkező sérülés, vagy betegség miatt. Ezen felül 313 millió dolgozó sérül meg kisebb-nagyobb mértékben, ami azt jelenti, hogy naponta 850 szenvednek valamilyen balesetet a munkahelyükön. Az emberi tragédián túl ennek számottevő gazdasági hatása is van, hiszen a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet számításai szerint a világ GDP-jének 4 százalékába kerülnek ezek az esetek - indokolta Guy Ryder, az ILO vezetője, hogy miért van szükség komoly lépésekre.

Itthon is van hova fejlődni

Az idei első negyedév az utóbbi öt év legrosszabb adatát hozta a munkabalesetek szempontjából, hiszen az első három hónapban 4182 esetet regisztrált a hatóság - 2012-ben például ezer balesettel kevesebbet jelentettek be a cégek. A statisztika szerint a legtöbb baleset (1399) a 50-149 fő közötti vállalatoknál történik, de nincsenek sokkal lemaradva a 10-49 főt foglalkoztatók (1164) sem. A nagy, 500 főnél több emberrel dolgozó cégeknél már jóval kevesebb, 599 baleset történt, ahogy a mikrovállalatoknál (523) is kevesebb ilyen esetet regisztráltak.

A munkavédelmi helyzet sem a legrózsásabb, hiszen az idei első negyedévben a vizsgált cégek több mint 80 százaléka bukott le valamilyen szabálytalansággal. Ezen esetek valamivel több mint harmadában (34,3 százaléka) kifejezetten súlyos szabálytalanságról beszélhetünk.

Egyre kevesebb az ellenőrzés

Hét év alatt a felére esett vissza a munkavédelmi ellenőrzések száma - írta meg nemrég a Magyar Nemzet. Míg 2008-ban még 35 ezer körüli volt az ellenőrzött munkáltatók száma, addig 2014-ben már kevesebb mint 17 ezer vizsgálatot hajtottak végre az országban, és 2015 első negyedévének adatai szerint az ellenőrzések száma mintegy 700-zal kevesebb 2014 azonos időszakához képest.

A munkabalesetek száma - és a halálos balesetek száma is - évek óta emelkedik: a friss adatok szerint amíg 2012-ben 17 ezer munkabaleset történt, addig ez a szám most megközelíti a 20 ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2015.08.08 21:55

Kíváncsian várom, hogy a népet teljesen tönkre tevő rohadék ingyenebédes magyar politikusok milyen "munkavédelmi" törvényeket alkothatnak.
A rabszolgatörvénykönyv alapján az alábbiakra számítok:
1., Milyen hosszúságú és vastagságú lánccal lehet a géphez kötni a melóst.
2., A napi 20 órás munkaidőben mennyi szárazkenyér és víz juttatása kötelező és milyen időközönként.
3., Alsó anyagcseréhez milyen típusú pelenka használható.
4., Ájulás esetnén a cégtől minimum milyen távolságra kell kidobni a nem bejelentett melóst. (ez nem a multikat érinti, leginkább a fémipari kis káeftéket)
5., Fizetés helyett a maradék napi 4 órájában ledolgozhatja a cég által fizetett járlukékokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2015.08.08 13:28

@smithron: tökéletes a fordításod magyarra.Kissé hiányos de ne ragozzuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.08 12:15

@smithron: Pontosan így értettem én is.
Talán kicsit komplexebben szemlélve: fizessetek még több pénzt, adjatok még több adatot, és fogjátok be a szátokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2015.08.08 11:39

Lefordítom magyarra:
Most keressük a lehetőségét, miként tudnánk a nagyon szigorú EU szabályokra hivatkozva, de azok megfejelésével minél több nehezen értelmezhető, fölösleges és egyébként is a napi gyakorlatban végrehajthatatlan munkavédelmi magatartási szabályt alkotni, valamint a munkaügyi ellenőrzések papírigényének kielégítésére szolgáló statisztikát, nyilvántartást, kimutatást, bemutatást előírni, melyek elmulasztásáért milliós bírságokat lehet kiszabni, mert kevés pénz van az államkasszában és már csak kényelmetlenségek árán tudunk lopni.
Gondolkodunk a reggeli torna bevezetésén és arról természetesen három példányos, két hatóságnak rendszeresen megküldendő nyilvántartás előírásáról.
Vizsgáljuk a dolgozók vízivási és pisilési nyilvántartásának előírását, s a mennyiségi adatok és a külön jogszabályban meghatározott rendszerben tárolt vizeletminták ellenőrzésére önálló állami hatóság felállításának szükségességét. (A pisimintákat a haverunk által gyártott magas minőségi követelményeknek megfelelő konténerben kellene gyűjteni, melyet a vállalkozás saját költségén köteles biztosítani.)
A munkavédelmi felszerelések beszerzését büntetőadóval kívánjuk ösztönözni, és természetesen költségként sem lehet majd elszámolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html