Fontos változás jön az M1-es autópályán

Megkezdődött az M1-es autópályán a Lajta pihenőnél kialakított tengelysúly-mérő állomás tesztüzeme - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétfőn az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 27. hétfő, 18:24
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a bal és jobb oldalon az aszfaltba épített érzékelők és speciális kamerák segítségével, lassított sebességen mérik a tehergépjárművek tengelysúly-terhelését.

Ehhez az autópálya mindkét oldalán külön sávot kellett kialakítani, ahová beterelik a teherautókat. Amennyiben nincs probléma a súllyal, az autó mehet tovább. Ha viszont a terhelés meghaladja a megengedett mértéket, akkor egy mérőhelyre irányítják őket, ahol további vizsgálat következik - közölte a NIF Zrt. (Autósok, figyelem! Így bukják sokan a jogosítványukat.)

A tengelysúlymérő állomást az átadás után a Magyar Közút Nzrt. üzemelteti majd, a 60 napos próbaüzemben a mérőberendezések kalibrálását, összehangolását végzik, a műszaki átadás-átvétel az év végén lesz.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós forrásból valósul meg.

A kivitelezést a Lavinamix Építő Kft. végzi nettó 3,95 milliárd forint értékben - tájékoztatott a NIF Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK