Fontos változás jön - nagyok a kockázatok

Egy uniós irányelv alkalmazása miatt a Munka Törvénykönyve alapján a mai nap (november 30.) végén automatikusan megszűnik mindazon kölcsönzött munkavállalóknak a kikölcsönzése, akiket öt éve folyamatosan ugyanannál a kölcsönvevő cégnél foglalkoztattak. Az öt éves időtartamba a betegállomány, sőt, a gyed/gyes is beleszámít, és az is irreleváns, hogy az adott helyre időről időre több társaság kölcsönözte-e ki a munkavállalót - adta hírül a Trenkwalder.
Napi.hu, 2016. november 30. szerda, 10:39
Fotó: Napi.hu

Az európai uniós irányelv abból indul ki, hogy a munkaerő-kölcsönzés átmeneti jellegű foglalkoztatási forma. Számos esetben azonban, főként speciális hiányszakmákban, illetve egyes szellemi területeken kifejezett igényként jelentkezett a kölcsönvevők részéről a hosszabb távú kikölcsönzés fenntartása - olvasható a hr-szolgáltató közleményében.

Országos szinten ez a törvényi rendelkezés azonnali hatállyal, automatikusan megszünteti az 5 évet elérő dolgozók kikölcsönzését, és az ötéves időszak fokozatos betöltésével ez egyre magasabb létszámot érinthet majd.

A rendelkezés hatása az összes érintett szereplőt többnyire negatívan érintheti: a munkavállalónak megszűnhet az addig már jól bevált állása, ha a kölcsönvevő esetleg nem veszi át saját állományába, a kölcsönvevő elveszít egy általában szakmailag folyamatosan képzett munkaerőt, míg a kölcsönbeadónak gondoskodnia kell a kieső létszám megfelelő pótlásáról.

Segíthet az outsourcing

A probléma megoldása lehet a munkavállaló státuszba vétele az eddigi kölcsönvevőnél, ám erre gyakran - jellemzően nemzetközi anyavállalat által elrendelt létszámkorlátozás miatt - nincsen lehetőség. A kölcsönbeadó dönthet úgy, az érintett munkavállalókat kölcsönvevők között rotálja, ám speciális munkakörök esetén ez sem jelent megoldást. Ugyanakkor annak nincsen akadálya, hogy az adott munkaköröket az eddigi kölcsönvevő kiszervezi a szolgáltató cég felé (ezzel egyben jelentősen csökkentve saját felelősségi körét is), és a feladatkör ellátását a jövőben outsourcing formájában rendeli meg (bevonva az eddigi kölcsönzött munkatársat is).

Hogyan számítják az öt évet?

A kölcsönzés tartamának meghatározásakor az adott kölcsönvevőnél eltöltött napok számát veszik alapul. Ha ez megszakításokkal zajlott, és két kölcsönzéses időszak között nem telt el 6 hónap, akkor az egyes időszakok hossza összeadódik. Ha két kikölcsönzés között több mint hat hónap telt el, akkor az újrakölcsönzés kezdőnapjától az öt év számítása újraindul. Az azonban nem releváns, hogy ugyanaz a kölcsönvevő az öt éves időszak alatt egy vagy több kölcsönbeadó cégtől vette-e igénybe az adott munkavállalót.

Fontos tudni, hogy az 5 éves időszakba nem csupán a munkavállaló tényleges munkavégzése számítandó bele, hanem akár a betegség miatti keresőképtelenség, vagy gyermek gondozása, illetve ápolása miatt passzív állományban töltött, nem egyszer több éves időszakok is: tehát a teljes időszak, amikor a munkavállaló a kölcsönvevőhöz kikölcsönzésre került.

A nyilvántartás a kölcsönvevő felelőssége

Mivel a kölcsönbeadó cég csak arról rendelkezik információval, hogy az adott kölcsönvevőhöz ő maga milyen időszakra kölcsönözte a munkavállalót, a jogszabály maradéktalan betartása főként a kölcsönvevő felelőssége. Kizárólag ő tudja ugyanis hitelt érdemlően bizonyítani egy esetleges hatósági ellenőrzés során, hogy az adott kölcsönzött munkavállalót mely kölcsönbeadótól és milyen időtartamban kölcsönözte.

Nincs még kialakult gyakorlata az ellenőrzésnek

Az ötéves korlát túllépése jogellenes, ilyen esetben a munkavállaló további kölcsönzése az adott kölcsönvevőhöz törvényileg tiltott tevékenység. Lehetséges szankció egy munkaügyi ellenőrzés során, hogy a hatóság a volt kölcsönvevőnél állapítja meg a munkavállaló munkaviszonyát, vizsgálva és szankcionálva akár azt is, hogy bejelentés nélkül történt a munkavállaló foglalkoztatása.

A munkaerő-kölcsönzési piacon december elsejétől egy újabb, folyamatosan fennálló adminisztrációs teher jelentkezik, miközben a kölcsönbeadó cégeknek egy újabb problémát kell megoldaniuk annak érdekében, hogy minél nagyobb számban tudják hosszú távon is megtartani értékes munkatársaikat - teszi hozzá a Trenkwalder szakembere.

A munkaerő-kölcsönzési piac Magyarországon
· Tavaly mintegy 125 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám 19,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

· A kölcsönzöttek 88,4 százaléka végez fizikai, elsősorban betanított vagy szakmunkát.

· Mintegy 91 százalékuk teljes munkaidőben dolgozott tavaly, ami azt jelenti, hogy 2014-hez képest 11 százalékkal csökkent a részmunkaidőben, míg 25 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben dolgozók létszáma.

· A kölcsönzöttek 19 százalékát tavaly át is vették saját állományba, lehetővé téve számukra a cégen belüli karrier építését

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.30 22:19

@Seres78:
Mivel mindent aláírtál, megszívattad magad... szívatni meg ugye, csak azt lehet, aki hagyja magát.

Annyit tehetsz utólag, hogy szépen minden ajánlóban írsz róluk egy szar véleményt mint vendég. Ha kicsit gondolkodtál volna, akkor meg szépen a hatóságokhoz fordulsz, illetve az adócsalásról meg már felvételnél tudnod kellett, hisz csak elmondták, hogy mi a pálya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.11.30 22:08

@Seres78: Hát ez szomorú történet. De miért nem az illetékes hatóságokhoz fordult? Ha akarja, tőlem is kaphat egy pofont... csak hogy megtanulja a munkaügyi viták rendezését...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seres78, 2016.11.30 21:58

Heves megyében egy noszvaji hotelben dolgoztam gyógymasszőrként több hónapot.
Mindössze 6 órásba vett fel,nettóm havi 79800 forint volt.
Mindenkit 4-6 órásban alkalmazott a hotelt bérlő vállalkozó.
Múlt vasárnap 12 órára hívatott a hotel konferencia termébe,minden dolgozó itt volt,közölte hogy pár dolgozótól meg válik,3 fő.Majd mindenkit ki küldött,és velem is közölte.Azt mondta,hogy nem végeztem el a rám bízott feladatokat,és 2 ízben én eltettem a masszázs ellenértékét,vendég máskor kicsekkoláskor azt állította neki,hogy nálam fizettek a masszázs végén,ami nem igaz,de akkor nem szembesített velük.Szégyen,hogy tolvajnak állít be!Csak borravalót fogadtam el ha valaki adott,de mindenki meg kérdezte hol kell fizetni,és mondtam hogy a recepción,ezért sem értem!Neki a recepción se volt ki írva hogy masszázsért hol és mikor kell fizetni!Ennyire nem bízott alkalmazottjában!A hotelt bérlő és párja,na meg üzlettársai rengetegszer ittak,ilyen példát mutatva!Adócsalást is követtek el,mivel szándékosan vett fel mindenkit 4-6 órában a hotelbe dolgozni,járulékcsökkentés címén.Azt mondta ha feljelentem valahol,azt mondja hogy én meg vertem őt!A beszélgetés során a többi kinn a pultnál várakozott,egyszer a hotel bérlője,a vállalkozó azt mondta,hogy takarodjak ki,jött felém,én erre szaladtam ki és felfelé lépcsőn,a párja,testvére és fia hátamnál!A kanyarban a lépcsősornál hátba vert a párja,a bérlő pedig virágot fogott fel rám mögöttem,ezt akkor láttam mikor hátra néztem,fent pedig a fia tiszta erőből pofon vágott,a 17 éves ,mert hogy én az anyjára felemeltem hangom.Persze,mert igazságtalanul küldött engem el!Munkám is elvégeztem,még szabadnapon is volt hogy masszíroztam vagy segítettem a takarítónak,de wellness részen mindig wc-t takarítottam,felmostam,sőt teraszt is lesepertem,hol ott gyógymasszőr voltam.Míg szobában összepakoltam,olyan felmondási papírt gépelt,hogy én vagyok mindenben a felelős,összeférhetetlen,agresszív,masszázsomra is volt panasz,hol ott ezek nem igaz,és leírta,hogy én a masszázs ellenértékét elvettem,ami nem igaz,borravalót igen,de mást nem,rágalmazás!Aláírtam ,mert akkor bérpapírom és bérem se adta volna ki pár napra,de vitatom a leírtakat és sérelmezem a bánásmódot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html