Fontos változások jönnek bankkártya-fronton

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ingyenes banki készpénzfelvétel fogyasztói jog – ezért napokon belül beterjesztik az erről szóló törvénymódosítást. A magas készpénzforgalom évente több mint száz milliárdos költséget jelent a gazdasági szereplők számára, a mostani javaslat tovább növelheti a nemzetközi összehasonlításban magas készpénzforgalmat, és újra növekedhet a sárgacsekkes forgalom.
Papp Zsolt, 2013. október 10. csütörtök, 15:16
Fotó: Napi.hu

A tranzakciós illeték januári bevezetésével - majd szeptemberi megemelésével - alaposan átrendezte a bankkártya- és készpénzpiacot a kormány. A ingyenes bankszámlák eltűntek az elmúlt hónapokban, a bankolási költségek egy év alatt 30 százalékkal emelkedtek miközben az infláció két százalék alá csökkent. Az MNB a szeptemberi Jelentés a fizetési rendszerről című tanulmányában még adatok híján nem vállalkozott arra, hogy megbecsülje a tranzakciós illeték bevezetése miatt bekövetkezett új bankolási szokások trendjét - a nagyobb bankok addig nem jelezték a fogyasztói szokások megváltozását a jelentés szerint. Ennek némileg ellenmond a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság azon közlése, miszerint a nyugdíjasok az eddigi bankszámlás utalás helyett egyre többen kérik újra készpénzben az öregségi ellátásukat - ugyanis így megúsznak minden illetéket.

Ugyanakkor a kormány és a Fidesz frakció januártól újabb változásokat javasol - mintegy hátralépve az idén januári döntésektől. A kormánypárt szerint ugyanis fogyasztói jog a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, ezért ilyen értelmű törvényjavaslat kerülhet a jövő hét elejéig a parlament elé. A tervek szerint az egyhavi díjmentes keret 150 ezer forint lenne - mondván ez az átlagjövedelem. Az eddigi nyilatkozatok szerint ez nem csupán a tranzakciós illeték elengedését jelentené, hanem a tényleges költségeiket sem érvényesíthetnék a bankok, amely így újabb veszteségforrás lenne - ha nem kompenzálják a havidíjak emelésével.

A bankkártyáknál is működik a rezsibumeráng

A javaslat - könnyen belátható módon - újra a készpénzforgalom növekedését hozza maga után, amely visszaszorításáért elvileg a kormány és a jegybank is küzd. Ennek szellemében terheli jelenleg magasabb tranzakciós illeték a készpénzes műveleteket, mint az elektronikus bankolást vagy az átutalásokat. A most készülő javaslat azonban szembe megy mind a jegybank célkitűzéseivel, mind a józan ésszel. Nem kell ecsetelni az elektronikus bankolás, bankkártyás előnyeit - a technológia olcsóbb, könnyebben ellenőrizhető, csökkenti a szürkegazdaságot és növeli az adóbevételeket.

A tranzakciós díjak bevezetése előtt teljesen elfogadott volt az ingyenes vásárlás - pontosabban annak költségeit nem a bankkártya tulajdonosa, hanem a kereskedő fizette, míg készpénzes felvétel bankoktól függően vagy ingyenes volt, vagy költség terhelte. A mostani javaslat ezt az arányt teljesen felborítja, hisz a társadalmilag drágább készpénzfelvétel lenne ingyenes, és az olcsóbb technológiai költségű bankártyaügylet a drágább.

Ráadásul itt is bekövetkezhet - mint a kormányzati rezsicsökkentésnél is bekövetkezett -  bumerángeffektus, hisz a havi, kártyánként 150 ezer forintos készpénzfelvétel többszöröse - két-háromszorosa - egy bankkártya havi készpénzforgalmának. Az MNB adatai szerint a mintegy 8,9 millió hazai kibocsátású bankkártyán 2013 első felében, havonta átlagosan 53 200 forintnyi készpénzfelvételt bonyolítottak, vagyis 150 ezer frontos határral a Fidesz javaslata azokat is a készpénz felé terelné, aki ezt nem igénylik. Így a jövőben újra gyakoribbá válhat a postai sorban állás, hisz az ingyenesen felvett készpénzzel a sárgacsekkes befizetés szintén ingyenes.

Évi százmilliárdos költség

Az MNB 2009-ben készült tanulmánya szerint nemzetgazdasági szinten a magas készpénzforgalom 103 milliárd forintos éves többletköltséget jelentett a gazdasági szereplőknek - a feketegazdasági tranzakciókon túl, amelynek költségeit nem becsülték meg -, és a mostani szeptemberi jelentés is erre a összegre és tanulmányra hivatkozik.

Magyarországon mind a mai napig rendkívül alacsony az elektronikus fizetés, a bankkártyahasználat, az MNB becslése szerint az évente 10-15 százalékkal bővülő bankkártya-forgalom ellenére is még 20 év kelhet arra, hogy utolérjük az uniós átlagot. A bankkártyákkal tavaly 245 millió vásárlást bonyolítottak 1752 milliárd forint értékben, ami tranzakciókat tekintve 13,1 százalékos, a értéküket nézve pedig 11,9 százalékos bővülés az előző évhez képest. A 1752 milliárdos vásárlással áll szemben 6049 milliárd forint értékékű készpénzfelvétel. Az MNB becslése szerint egyszeri, 6-8 milliárd forintos ráfordítással közel minden kiskereskedelmi boltot, illetve vendéglátóegységet fel lehetne szerelni POS-terminálokkal.

A MNB szeptemberi tanulmánya azt is feszegeti, hogy a kiskereskedelemben korlátozni kellene a készpénzes fizetést, felső határt húzva a tranzakcióknak. Ezt Európában általában 1000-3000 euró között állapítják meg, vagyis 300-900 ezer forintot jelentene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kisutca, 2013.10.11 14:38

Azért azt még sem nagyon értem,hogy végül is ki vezette be a tranzakciós adót.Ha nem a kormány akkor milyen jogon pofázik bele,hogy mi legyen fizetős és fizetés mentes.Ha meg ő csinálta az egész banki szolgáltatást fizetőssé ,akkor kedves kommentelő társaim a Fidesz és a kormánya egy hazug banda.Nem kell itt magyarázkodni ,hogy mennyi számban lehessen felvenni ingyenesen készpénzt a bankból,úgy is úgy hülyítik a népet ahogy akarják.Sajnos ezt tudja a Fidesz is,hogy a magyar nép az igazi BÍRKA!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2013.10.11 14:32

szemtesi!mintha én írtam volna a hozzászólást!Szívemből beszéltél és
írtál!A Zsigó már nem Zsigó ne felejtsd el,mert itt Baján Zserbó Robinak hívják a cukrász lelkemet.Azért ilyen agresszzív mert csak érettségije van és fél nagyon,hogy lapátra kerül,a diplomással szemben!!Ezért köpköd éjjel ,nappal és mimndig!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szemetesi, 2013.10.11 12:40

Az is egy kapitális barom volt aki ezt az egész tranzakciós illetéket kitalálta!Végül is mindig minket vagyis a lakosságot szivatja Orbán és bandája!Emlékeztek,a Fidesz ellenzékben nem győzte ordibálni hogy pl.az ÁFA a szegény emberek adója!Hatalomra kerültek mindjárt 27% lett az ÁFA!Aztán:járt a pofájuk hogy csak a bankokat,és a multikat adóztatják!Ühüm!Nem a bankok és a multik fizetnek,hanem a lakosság,.mert minden ránk van tovább háritva!Erről hallgat mint aki beszart a Hopp/ál/ mester is meg az a szőke "démon" Gabika is!A Zsigóról már nem is beszélek,mert az az ember egy kommunikációs tragédia!Az agyondumált rezsicsökkentés is féloldalas,a szolgáltatók a társasházaktól visszakapják a lóvét,mert csak az alapdijra vonatkozik a csökkentés,amit a társasház oszt el arra a befizetésre nem!Aztán itt vannak as külföldi multik!"Tetves"Viktor, ugy én is tudok munkahelyet teremteni ha milliókkal támogatnak a közpénzből!Igy csinálnak ugyanis a külföldi multik néhány munkahelyet!Nem vagytok ti sem különbek fideszesek mint a szoclibsik,ti is loptok,csaltok hazudtok,éjjel nappal és mindig!Nincs különbség,az egyik kutya,a másik eb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2013.10.10 20:18

@Blama: A többi még nem az. Majd a következő 4 éves ciklusban fog azzá válni kivéve az utolsót :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.10.10 17:19

A kp fizetés háttérbe szorításával egyet értek. A fekete gazdaság - az adófizetőkön élősködők - arányát másképpen nem lehet leszorítani. Pedig már ideje volna, mert az adózókra egyre jobban rájár a rúd. Továbbá az ÁFA visszaigényléseknél is lejjebb húznám a kifizetés előtti vizsgálathoz szükséges összeghatárt, mert még mindig túl sokan élnek ebből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html