Fontos változások jönnek nyugdíjfronton

A VIT magánnyugdíjpénztár közgyűlése megerősítette a CIG Pannónia Biztosítóval hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodását. A pénztárak szándéka, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek további pénztárakkal a lehetséges együttműködésről.
B. Varga Judit, 2011. május 26. csütörtök, 06:50
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki cikke

Az a közgyűlés, amely a CIG-gel kialakítandó stratégiai kapcsolatra rábólintott, döntött két magánkassza befogadásáról is − tudta meg a Napi Gazdaság. Információink szerint az egyik beolvadó kassza a Postás lehet. Vonzó célpont a Honvéd kasszája is, ezek azonban együttesen sem lehetnek elegendőek ahhoz, hogy a VIT átlépje a törvényben előírt kétezer fős minimumlétszámot (valószínűbbnek tűnik tehát, hogy a Dimenzió-csoport hajlandó megválni magánkasszájától).

A VIT már meghaladta a minimumlétszámot − ismerte el lapunk érdeklődére Pellei József ügyvezető (a pénztárnak ehhez legalább 1138 taggal kellett növelnie létszámát). Pellei konkrét pénztárakról nem volt hajlandó beszélni, mivel az ügyletet még a "célpontok" közgyűlésének is jóvá kell hagynia. A VIT-nek − derült ki az ügyvezető szavaiból − további jelentős bővítési tervei is vannak. Tárt karokkal fogadják a piacról kényszerűen vagy saját döntés alapján kilépő magánkasszák mellett azokat az önkéntes nyugdíjpénztárakat is, amelyek nem látják biztosítottnak további működésük megfelelő hátterét.

A csoport egészség- és önsegélyező pénztárral is bővül majd a tervek szerint. Pellei úgy gondolja, hogy a ma még csak marginális szerepet játszó önsegélyezők a különböző szigorítások (például táppénzkorlátozás, a gyógyszerkassza szűkítése vagy a munkanélküli-ellátások megnyirbálása) következtében nagyobb jelentőségre tehetnek szert. A kasszák felértékelődése azonban az ügyvezető szerint elsősorban a kormány családtámogató politikájából következhet. A tapasztalat egyébként is az, hogy az önsegélyezők főként a gyermekek iskoláztatási támogatásának kifizetése miatt kedveltebbek.

 

Kasszák "célkeresztben"*
Taglétszám (fő)
Dimenzió1430
Életút154
Honvéd609
Postás457
Quaestor170
Vasutas216

 

HOZZÁSZÓLÁSOK