A nemzeti fejlesztési tárca az uniós kifizetések valamennyi feltételén egyszerre javítani képes megoldásokra törekszik - derül ki Fellegi Tamás miniszter Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszából.

A kifizetések gyorsítása révén elkerülhetővé válhat, hogy a szerződött projektek finanszírozása a magyar költségvetést terhelje. A korábbi könnyítések (rövidebb adatlapok, egyszerűbb nyilatkozatétel, cd-n történő pályázat) után végleg kiküszöböltük a felesleges adminisztrációt - írta Fellegi. Többek között bevezetik a kifizetés folyamatába iktatott e-aláírást és a papírmentes pályáztatást is - ezek nemcsak a támogatási rendszer számára jelentenek majd könnyebbséget, hanem a pályázói tájékoztatást és a pályázat benyújtását is jelentősen egyszerűsítik.

A tervek között szerepel az is, hogy - az állami szférában újdonságnak számító - személyre szabott szolgáltatások bevezetése is segítse az uniós források eljuttatását. A miniszter szerint az ügyfélbarát államigazgatás megvalósítását szolgálják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) bevezetésre váró újítások, amelyek a hivatal ás a pályázók kapcsolatát kívánják szorosabbra fűzni. A tervek szerint ugyanis az NFÜ elektronikus levélben kiküldött azonnali értesítése nyomán a pályázók a lehető legrövidebb időn belül értesülnek majd a támogatási igényükkel kapcsolatos döntésekről. Az NFÜ emellett - szintén elektronikus értesítésekkel és a projektfelelősi rendszer kiépítésével - pályázatkezelő alkalmazottait is segíteni kívánja az intézményi határidők betartásban.