Fordítva sült el a kormány csodafegyvere - Magyarország lemaradt a régióban

Az elmúlt hónapokban újabb és újabb rekordot dönt a magyar foglalkoztatás, a munkaerőhiány egyre nagyobb probléma – mutat rá most megjelent Inflációs jelentésben az ismert problémára a Magyar Nemzeti Bank. A fogyatkozó munkaerőnél is nagyobb probléma, hogy a növekvő foglalkoztatás mellett a magyar munkaerő termelékenysége drasztikusan csökkent az elmúlt években, a régióban az utolsó helyre került Magyarország.
Papp Zsolt, 2017. április 4. kedd, 07:11
Fotó: MTI/AP

2016 utolsó hónapjaiban is folytatódott a foglalkoztatás bővülése, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra csökkent már tavaly - olvasható az MNB múlt héten publikált Inflációs jelentésben. A foglalkozás bővülésnek már-már több éve három forrása van: a versenyszféra egyre nagyobb munkaerőigénye, a külföldi munkavállalás és a közmunka.

Ehhez csatlakozott fel tavaly az utolsó hónapokban az állami szféra - a közmunkásokon túl - olvasható a jelentésben. Ezen folyamatok következtében a munkanélküliségi ráta az egyik legjobb a régióban - egyedül csak Csehország előzte meg a magyar gazdaságot.

A magyar foglalkoztatási csoda azonban kellemetlen mellékhatásokkal jár, a magyar munkaerő az elmúlt 12 évben elveszítette termelékenységét, versenyképességét, még pontosabban a 10-12 évvel ezelőtti szinten konzerválódott, sőt csökkent, miközben a régió többi országa elhúzott mellettünk. A vízválasztó év a 2008-ben kitört gazdasági válság volt - amely mindegyik V4 tagállam foglalkoztatásban törést hozott. Ám míg a V3-ak 2008-as válságból kilábaltak, Magyarországon ez elmaradt.


A munkatermelékenység Magyarországon a válság éveit követően is csökkent, ám hiába indult 2010-2011-ben emelkedésnek az mind a mai napig nem érte el Magyarország esetében a válság előtti szintet - olvasható a jelentésben. Az egy munkaórára jutó munkatermelékenységben jobb a helyzet, ez a mutató a válság előtti szintre tudott emelkedni 2010-2011-re, ám azóta nem javult a mutató. A többi visegrádi országban az egy munkaórára jutó termelékenység az elmúlt években fokozatosan javult és jelenleg is meghaladja a válság előtti szintet.


Más számokat produkál a versenyszféra

Egészen más a helyzet ha a versenyszférát külön vizsgáljuk, bár itt sem túl rózsás a kép, hisz 2016-ban éppen, hogy meghaladta a versenyszféra munkatermelékenysége a válság előtti szintet. A versenyszférán belül két fő szektor - a feldolgozóipar és a piaci szolgáltatások - két teljesen eltérő képet mutatnak munkatermelékenység szempontjából - írják az MNB elemzői.

A magyar feldolgozóipar termelékenysége a válságot követően visszaesett, amit gyors felpattanás, majd 2011 óta tartós növekedés követett, igaz ez a lendület 2016-ban megtört, ám még így is jóval - 15 százalékkal - a meghaladja a válság előtti szintet. A 2016-os törés a feldolgozóipar növekvő béreivel magyarázható - ebből a szempontból nem sok jót ígér 2017 sem. A piaci szolgáltatásoknál viszont teljesen más a kép: a szektor termelékenysége folyamatosan romlott, így érdemben a válság előtti szint alatt tartózkodik a mutató.

Tartósan leszakadhatunk

Az okok összetettek: a romló termelékenység mögött egyszerre húzódik meg a tőkeberuházások visszaesése, a "humán tőke nem megfelelő minőségű bővülése" (magyarán a nem megfelelően képzett munkaerő, a felnőttképzés hiánya - a szerk), az alacsony innováció - írja az MNB. Emellett rombolta a termelékenységet az idősek foglalkoztatásnak korlátozása, a közfoglalkoztatás drasztikus kibővítése. Ez utóbbi új munkaerőt hozott ugyan a munkaerőpiacra, ám azok képzetlenek,  tapasztalat nélküliek voltak - így a foglalkoztatás növelésével párhuzamosan nem meglepő módon romlott a termelékenység.

Megoldással nem szolgál az MNB sem, de megjegyzik, hogy mivel a termelékenység nem javult az elmúlt években, ami már rövid de hosszabb távon is kockázatot jelent. Hosszabb távon ugyanis a termelékenység a növekedés egyik legfontosabb forrás lenne - vagyis az alacsony termelékenység a magyar gazdaság felzárkózást veszélyezteti.

Váltani kellene

Közmunka-programot már annak 2011-es életre hívása előtt is alkalmaztak a kormányok, ám igazán tömegessé az Orbán-kormány tetté. Míg 2006 előtt évi 30-40 ezer fő vett részt ilyen foglalkoztatásban ez 2010-re megközelítette a százezret, 2016 pedig meghaladta a 200-250 ezer főt. Ez a hatalmas tömeg a versenyszféra számára természetes munkaerő-tartalék, ám a képzettség, a munkatapasztalat hiánya komoly hátráltató tényező. Mindenesetre még inkább rendelkezésre áll ez a tábor mint munkaerőforrás, mint többszörös bérért a fejlett EU-országokban munkát vállaló magyarok csoportja, ami rövid távon reménytelen vállalkozás.

Épp ezért igyekszik a kormány támogatással segíteni a volt közmunkások foglalkoztatást, bár ez eddig nem volt jellemző, de az elmúlt hónapokban a közmunkások száma enyhe csökkenést mutat - ezzel párhuzamosan nőtt a versenyszféra foglalkoztatása. A közmunka 2011-es feltámasztásakor a kormányzati célok között szerepelt, hogy ez a foglalkoztatási forma átmenetet képezzen a tartós munkanélküliség és a versenyszférába való belépés között. A tömeges átlépések ideje ezekben a hónapokban jött el.

A GKI legfrissebb konjunktúraelemzésben is rámutat, hogy nagy a szakadék a közmunkások nyújtotta lehetőségek és a versenyszféra elvárásai között: a közmunkában foglalkoztatottak többsége képzetlensége és tapasztalat-hiánya miatt nem alkalmas szakmunkás-hiány enyhítésre. Ezzel együtt is valószínűsíthető, hogy az ambiciózusabb közmunkások megragadják a kínálkozó piaci lehetőségeket - már csak a hatalmas bérkülönbség miatt is, ami a közmunkások 50 ezerforintos havi bére és a munkaerőrpiacon megszerezhető fizetések között van. Ráadásul  kormány meghirdetett programja szerint az a közmunkás, aki szerződésének lejárta előtt elhelyezkedik a közszférában a közmunkás hónapjaira bónuszt (havi 22800 forintot) kap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.04.06 13:08

@stat: szakemebrek?? azmiaz?
mit vársz azoktól, akik még egy atomerőmű épyítéséhez sem csináltattak egy valós, szakmai alapokon nyugvó hatástanulmányt...máshoz meg egyáltalán nem szokás..ezek ezt teljesen elhagyták
az titokzatos új tantervet is úgy csinálják, hogy nem mérték fel az oktatás helyzetot, problémáit...elképesztő ez a szellemi igénytelenség..de akkor ne csodálkozzunk, ha nem jutunk sehova
ez a kormány nem csinál szakmai munkát, csak politkait..ezért is mondom, hogy nem kormányoznak..
jól érzékelteti a lényeget egy szakember kijelentése, miszerint.."ha ez a kormány egy vegyi üzemet irányítana, az naponta felrobbanna"
persze egy ország, abban a gazdaság sok mindent kibír egy darabig...amikor az emberek java észreveszi, észleli, már nagy szarban leszünk..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.06 13:01

@antitroll:
ez is szerepet játszik, de ezért ennél mélyebb a probléma
magyarországon igen csekély az innováció, baromi sok államostás volt (ez sem lendít, mert maga az állam nem innovatív)) a magyar kkv-k pedig versenyképtelenek és ezen, ha valóban most pénzhez is jutnak (nem a haverok szemezgetik ki) önmagában nem segít..sok kkv-nak még honlapja sincs, óriási a lemaradás az agyakban (és hát a tudás is hiányzik)
az nyilvánvaló, hogy arengeteg, de legalább igen drága megoldás, a közmunkások tömege sem javított a helyzeten...de nem is értem, min csodálkozunk...ez nem ma derült ki...edig is lehetett tudni, hogy a v négyekből a többiek kb. másfélszer termelékenyebbek..na most a nyugatabbra fekvő országokról ne is beszéljünk...pedig itt dolgoznak majdnem a legtöbbet az emberek...ezt is tudhatjuk..de ez a kalapács, lapát a kézbe felfogás (hogy ez pusztán a munka) nem jött be (de ezt is lehetett tudni, jó, a minisztériumoktól ennyit nem várhatunk el..
a legfőbb eszköz az oktatás...de annak sok éve és sok évre annyi (ahogy hallom az "új" tanterv minőségét
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2017.04.06 12:48

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: "Mondjuk kezdeném azzal, hogy megszüntetném a 27%-os szociális hozzájárulási "

Mirre menel vele? Megnonenek a jovedelmek meddig 1 honapig csokene a kulombseg a nyugat es koztunk, aztan ok rohogve megemelnek ott mi meg csak egy koltsegvetesi lyukal maradnank!

@stat "Talán nem politizálni, hanem a gazdasági kérdésekkel kéne foglalkoznia a kormánynak. Több szakembert és kevesebb politikust.
A gyűlölet kampány odáig vezetett, hogy egyre másra olvasom kommentek között, a cigányok mellett már a nyugdijas is sok/k az országnak. A moderátor müködhetne!"

Sok minden kellene! Kell politika is kell gazdasagi novekedes is, kell dolgozni is, kellene kicst kuzdeni es nem egybol a konyebbik veget megfogni a dolgoknak (tudom hogy igy egyszerubb, es tobb ido marad "TV"-zesre) de igy abszolut igaz a ciganyok es nyugdijasok orszaga.

Ne gondold hogy a nemetek,angolok, svajciak nem mennenek el jobb helyre, o dehogy nem csak nincs jobb hely (az az elszorva akadnak vezetoi alasok mindenfele a vilagon). Ok minden lepesuket azert teszik hogy a sajat rendszereiket fentartsak, es nincsenek tiszteletel semmire es senkire ennek erdekebe, minnden ezkoz bevetheto.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2017.04.04 14:54

Talán nem politizálni, hanem a gazdasági kérdésekkel kéne foglalkoznia a kormánynak. Több szakembert és kevesebb politikust.
A gyűlölet kampány odáig vezetett, hogy egyre másra olvasom kommentek között, a cigányok mellett már a nyugdijas is sok/k az országnak. A moderátor müködhetne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.04.04 14:08

utcaseprő közmunkások országa lettünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html