Fordulat júliustól: lesújthat a kormány arra, aki a szemetét a határba hordja ki

Nyáron lép életbe a klímavédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és nagyobb erővel lépnek fel a szabálysértők ellen. Erre egy külön hatóságot is létrehoz a kormány, illetve vélhetően szigorodnak a vonatkozó törvények is - az illegális szemétlerakás akár bűncselekmény is lehet a jövőben - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. február 22. szombat, 16:19
Fotó: Getty Images

Július 1-jétől életbe lép a klímavédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is. Ennek érdekében a kormány egy hulladékgazdálkodási hatóságot állít fel, amely érvényt fog szerezni a szabályoknak - olvasható a portálon.

Arról egyébként nincs pontos adat, hogy hány illegális szemétlerakó van az országban, de szinte minden elhagyatottabb útszakasz mellett, erdőszélen találni szeméthegyeket. Nagy István agrárminiszter még tavaly tavasszal mondta el, hogy az erdészeteknek például százmilliós nagyságrendű összegbe kerül összeszedni mások lerakott szemetét.

A 218/1999 (XII.28.) kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak, elhelyez.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már tavaly kilátásba helyezte a szigorításokat, amelyeket most az akcióterv keretein belül vélhetően véghez is visznek. Ahogy tavasszal a miniszter fogalmazott, terveik szerint nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számítana az illegális hulladéklerakás - ezeket a szabályokat vélhetően nyárig meg is hozza majd a Parlament. Emellett az Emmi és az ITM további elriasztó szabályozásokon is dolgozik, így nem kizárt, hogy a százezres maximális büntetési tételen is emelni fognak legkésőbb júliustól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 21:01

@Mezei1995: egyszer vagy kétszer próbáltam használt autógumikat visszavinni ezekbe a hulladékudvarokba. Kérdezem az őrbódéban üldögélő fószert, letehetem? Hogyne, mondja, lakcímkártya, személyi, igazolás a közös képviselőtől a szemétdíj fizetéséről (amit természetesen fizetek, de a közös képviselő a város másik végén van). Így aztán persze nem hagytam ott a gumikat, és már nem is próbálkozom vele. Jól "megoldották" tehát ezt is a mutyielvtársak, amolyan fideszes-tolvajcigányos módra, hogy rohadjanak meg.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2020.02.22 20:45

" lesújthat a kormány arra, aki a szemetét a határba hordja ki " Épp a napokban vagy múlt héten írtam erről kommentben,hogy mi van a határban. Sok sok hulladékot dobálnak ki. Gumiabroncs rengeteg van mindenhol.

" összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is. "
Ez is fontos dolog lenne és jó dolog ,de jó lenne az is ,hogy elhagyatott ingatlanok házakat is átnéznének mert sokan ilyen ingatlanok területére hordják a szemetet. Tapasztalatból tudom. Ha már egyszer fel akarnak lépni ez ellen akkor a legjobb lenne,hogy ha az elhagyatott ingatlanok,házakra is ránéznének. Azt hiszik ,hogy ez jó dolog ilyen helyekre hordani . Vidéken falvakban,településeken jellemző ez a magatartás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 17:02

@narancsragacs: igen. Ezek az intézkedések kb. annyit érnek mint amikor a süllyedő Titanicon megtiltják a szemetelést.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.02.22 16:37

Persze a védett erdő kivágása és a védett balatoni nád kiirtása az továbbra sem probléma ha narancsvitéz megbízásából csinálják :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html