Fordulat a bíróságon - Eltűntek a pereskedők

Az idén január 1-től bevezetett új polgári perrendtartás a szokásosnál nehezebb feladat elé állítja a peres feleket és jogi képviselőiket, de magukat a bíróságokat is: az év végi felpörgés után 2018 elején viszont nagyot esett a beadott polgári peres ügyek száma - írta a Népszava.
Domokos László, 2018. április 16. hétfő, 09:19
Fotó: Napi.hu

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adatai szerint idén januárban 19, februárban pedig 25 százalékkal kevesebb polgári peres ügy érkezett a bíróságokra az előző évihez viszonyítva. Eközben azonban 2017 végén nagyon sokan indítottak keresetet, az érkező polgári peres ügyek száma minden törvényszéken kiugróan magas volt: 2016 decemberéhez képest tavaly az utolsó hónapokban csaknem 40 százalékkal több új ügyet regisztráltak - számolt be a napilap.

S bár erre nem térnek ki, az OBH statisztikája csak a befogadott ügyek számát tartalmazza, a bíróságok által visszautasított keresetekét nem. Márpedig az év elején az ügyszám csökkenéssel párhuzamos minden bizonnyal nőtt az elutasított beadványok száma, hiszen az új polgári kódex egyik lényeges eleme, hogy részletesen szabályozza a keresetlevéllel szembeni követelményeket, és szigorúbban kezeli a nem szabályszerű beadványokat - fogalmazott a Népszava.

Magánszemély január 1-től járásbíróságon csak egy több mint húszoldalas formanyomtatványon nyújthatja be a keresetét, amelyet nem egyszerű kitölteni. Akkor sem könnyebb a perindítás, ha valaki jogi képviselővel vág bele, ilyen esetekben is az eddiginél részletesebb formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelni. Ráadásul a törvényszékeken kötelező a jogi képviselet, azaz ügyvédet, jogtanácsot kell megbízni.

Az év elején a lapnak nyilatkozó ügyvédek leginkább azt kifogásolták, hogy nem egyszerű megtalálni és azonosítani azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a különböző ügyekben be kell nyújtani, ráadásul ezek a hivatalos dokumentumok sokszor csak december utolsó napjaiban készültek el. Az ügyvédek a szervezett oktatásokon így semmiféle szemléltetőanyagot nem kaptak, s használatukat sem próbálhatták ki a gyakorlatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK