Fordulat a hálapénznél - meghökkentő adatok

Három év alatt tovább csökkent a hálapénz elfogadottsága az orvostársadalomban, a paraszolvenciát teljes mértékben elutasító orvosok aránya 19 százalékról 33 százalékra nőtt, miközben a hálapénzt adó betegek aránya 26 százalékkal csökkent - derül ki a Szinapszis Kft. és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzASz) hálapénzrendszerről végeztt közös kutatásából.
Szepesi Anita, 2017. február 28. kedd, 12:48
Fotó: Napi.hu

Az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, mintegy 60 százalékuk szerint pusztán a béremelések hatására nem tűnik el a rendszerből a hálapénz, más eszközökre is szükség van ehhez - összegezte a hálapénzrendszerről végzett kutatás fő megállapítását az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Dénes Tamás ReSzaSz elnök.

Részletesebb nézve az adatokat kiderül, hogy a megkérdezett orvosok harmada teljes mértékben elutasítja a hálapénzt, 61 százalékuk elutasítja, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartja azt.

Míg a 2013-as hasonló témájú kutatásnál még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a hálapénz ténylegesen a hála kifejezése, mára ez gyökeresen megváltozott, mindössze 17 százalékuk szerint fejezi ki az önkéntes adomány a hálát.  Az orvosok szerint ma a betegek egyharmada a megfelelő ellátás reményében ad paraszolvenciát, a rezidensek közül minden második gondolkodik így. 2013-ban az orvosok még csak a betegek ötödéről feltételezték, hogy a megfelelő szintű ellátásáért adják a paraszolvenciát.

Lapul a boríték

A hálapénz elfogadottsága és feltételezett motivációk mellett a borítékkal hálálkodók száma és a beletett összeg is nagyot változott az elmúlt három évben - sorolta a kutatás eredményeit Kun Eszter kutatásvezető. A hálapénzt adó betegek aránya 26 százalékkal, az egy beteg által adott összeg 12 százalékkal, a havonta átlagosan kapott hálapénz összege 22 százalékkal csökkent 2017-re az orvosok tapasztalatai szerint. (Hogy valójában éves szinten mekkora összegről van, nem lehet megbecsülni, az orvosok valószínűleg kisebb, a betegek pedig a ténylegesnél nagyobbra tehetik ennek mértékét - vélte Dénes Tamás)

Ugyanakkor továbbra is az orvosok csaknem 60 százaléka egyetért azzal, hogy a szabad orvosválasztásért törvényileg szabályozott keretek között plusz pénzt fizessenek a betegek. A ReSzaSz elnöke szerint világszerte elfogadott gyakorlat, hogy az orvosválasztás az extra szolgáltatások közé tartozik, amiért plusz díjat kell fizetni. Ennek a rendszernek persze része lenne az is, hogy nyilvánosak legyenek az orvosok minőségi mutatói.

Továbbra is nagyon magas azon orvosok aránya - 74 százalék szemben a 2013-as 79 százalékkal - , akik azt nyilatkozták, hogy jövőbeli terveiket még a béremelés utáni, magasabb alapbérre (194 ezerről 260 ezerre nőtt 2013/2017 között) sem tudják alapozni.

Teljesítményarányos fizetést

A megkérdezett orvosok 82 százaléka azzal is egyetért - különböző mértékben - hogy a teljesítményét az alapbér feletti részben hivatalosan is honorálják. Jelenlegi ugyanis ugyanannyi fizetést visz haza, aki kétszer annyit operál és fele annyi a szövődményes esete, mint a kollégája, ami sem nem  rendszer ugyanis sem nem méltányos, sem nem igazságos - tette hozzá Dénes Tamás.

Csaknem teljes az egyetértés - az orvosok mintegy 90 százaléka szerint - abban, hogy a rezidensek oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak az orvosok. Kétharmaduk szerint a hálapénzrendszer gátolja a minőségi szakképzést, több mint a felük abban is egyetért, hogy az orvosi egyetemen a gyakorlati képzést is akadályozza. A jelenlegi tutori rendszer nem alkalmas a szakképzésben való részvétel motiválására - fűzte az eredményekhez Dénes Tamás.

Abban is csaknem teljes az összhang az orvostársadalomban - 92 százalék szerint van így - hogy együttesen, de szabályozott formában kellene működtetni az állami és a magán egészségügyet.

Nem elég a béremelés

Összességében az idei kutatás is azt mutatja, hogy az orvosok alapvetően nem kívánnak hálapénzes egészségügyben dolgozni, az nem megfelelő kényelmetlen számukra.  Megoldásként tisztességes alapbérre és minőségi, valamint mennyiségi mutatókkal mért,  teljesítményalapú finanszírozásra van szükség  - hangsúlyozta Dénes Tamás. Meg kell vizsgálni a saját orvosválasztásért fizetendő plusz díj feltételeit, és mindenképpen tisztázni kell a jogi kereteit az állami és a magánegészségügy együttműködésének. Az orvosképzésnek pedig vissza kell adni a becsületét - tette hozzá a ReSzaSz elnöke, aki azt is elmondta, a felmérés eredményeit az egészségügyi államtitkárságnak is eljuttatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2017.03.01 00:03

Szerintem meg az orvosoknak a kölykeit a tanár csak külön hálapénzért tanítsa az iskolában, a pénztáros a boltban csak külön hálapénzért szolgálja ki ,mindenki csak külön hálapénzért végezze al nekik azt a munkát amiért amúgy fizetést kap. ez így ferr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.02.28 16:28

csak a biztositasi rendszer hozna valtozast. ez a kotelezo allami egeszsegbiztositas nem alkalmas normalis minosegu ellatasra. a tb megmaradhatna, de a kizarolagossagat el kell torolni, ne fizessen az ember 2* ugyanazert. elso korben azt latom jarhato utnak, hogy az allamilag teritett dijat a magankorhazaknak is meg kell kapniuk, a paciens csak a magasabb szinvonalat fizetne, nem pedig a full beavatkozas koltseget...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.02.28 14:37

Mert egyre több a csóri, és egyre többen értik meg, hogy a fizetésünkből 33,5% adót vonnak EÜ járulékkal.
Vagyis a fizetésből fizetjük az EÜ ellátásunkat. Ja, meg persze a cégek is fizetnek EÜ hozzájárulást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.28 13:39

Azzt hiszem, ez a helyes út a hálapénz eltörléséhez. Szerintem a hálapénz fizetésemeléssel és büntetéssle sem törölhető el. Egyszerűen a társadalmi szemléletet kell megváltoztatni, hogy az orvos és a beteg egyaránt cikinek tartsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html