A Manpower felmérése reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült és a felmérésben szereplőktől azt kérdezték, milyen változásokkal számolnak vállalatuknál a foglalkoztatásban a következő három hónapban - 2014. júniusáig - a mostani negyedévhez képest.

A Manpower keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a felvételt és elbocsátást terezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató értéke plusz 8 százalékon áll , ami a legerősebb érték, amióta 2009 harmadik negyedévében megkezdődött a felmérés.

A munkaerő felvételi hajlandóság negyedéves összehasonlításban 5 százalékpontot javult, éves összehasonlításban pedig 3 százalékpontot erősödött. a szezonálisan kiigazított adatok szerint a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke plusz 3 százalék volt. A szezonálisan kiigazított eredményt vizsgálva az látható, hogy negyedéves összehasonlításban a munkaerő felvételi hajlandóság viszonylag stabil, az éves változás plusz 2 százalékpont.

"2014 eleje óta érzékelhetően a kereslet emelkedését tapasztaljuk több pozíció esetében, különösen a gyártás, az IT és telekommunikáció, a szolgáltató központok, illetve call centerek területén" - idézi a közlemény Kiss Juditot, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezetőjét.

A szakértő elmondta: nő a kereslet a megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkező tehetségek iránt, a vállalatok aktívan keresik a jelölteket, és kezdik az interjúztatási folyamatot. A kiválasztás során azonban gyakran előfordul, hogy a bérvárakozások és az ajánlatok nem egyeznek, tehát miközben az jó hír, hogy a cégek óvatosan optimisták, és felvételi folyamatokat indítanak el, gyakran kérdéses, hogy a foglalkoztatás megvalósul-e - hívta fel a figyelmet Kiss Judit, hozzátéve, hogy ennek két fő oka a tehetség hiánya vagy a jelöltek magasabb bérelvárása.

A munkaadók a kilenc ágazatból hétben számítanak a foglalkoztatás növekedésére a következő negyedévben. A legoptimistább várakozásokról a pénzügyi, biztosítási, az ingatlan- és üzleti szektorból számoltak be, az ágazat mutatója plusz 11 százalékon áll. Ugyancsak pozitívak a kilátások a gyártási szektorban, amelynek mutatója plusz 9 százalékos. Három ágazatban plusz 6 százalékot jelentettek a munkaadók: az építőiparból, a köz- és szociális területről, illetve a nagy-és kiskereskedelmi szektorból. Ugyanakkor nem várható változás a mezőgazdaságban, a vadászati, erdészeti és halászati ágazatban, valamint a közszolgáltatási szektorban sem.

A felvételi szándék a kilenc iparágból négyben gyengülnek az előző negyedévhez képest. A legjelentősebb, 6 százalékpontos visszaesést a közszolgáltatóknál, illetve a vendéglátóiparból jelentették. A munkaadók három ágazatban jobb kilátásokról számoltak be. Az építőipar előrejelzése 4 százalékponttal javult, és 3 százalékkal nőtt a nagy-és kiskereskedelmi szektorban.

Éves összehasonlításban a munkaadók magasabb felvételi készséget jeleznek a kilencből hét területen. Az építőiparban jelentősen, 16 százalékponttal erősödik a munkaerő-felvételi szándék - derül ki az adatokból.