BUX
39138

Fordulat a magyar egyetemeken

Míg a magyar diákok száma csökken, a külföldieké növekszik a hazai felsőoktatási intézményekben. A trend nemcsak az egyetemeknek hoz plusz bevételt - a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemre 21 milliárd forint tandíjat fizettek be a külföldi hallgatók - , hanem az egyetemi városoknak is óriást potenciált jelent, derül ki a zoom.hu cikkéből.

Szepesi Anita, 2017. október 6. péntek, 22:04

Míg a 2012/13-as tanévben közel 21 ezer, tavaly már csaknem 29 ezer külföldi diák iratkozott be magyar felsőoktatási intézménybe. A Pécsi Tudományegyetemen 3,2 ezer, Debrecenben 5 ezer a külföldi hallgatók száma, Szegeden is a pécsihez hasonló nagyságrendről értesült a portál.

A külföldi hallgatók számának növekedése a kormányzati szándékokkal is egybevág, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerint azt szeretnék, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne.

A külföldiekből nem csak az intézmények, hanem az egyetemi városok is profitálnak, az említett három városban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el a hallgatók. Becslések szerint a három megyeszékhelyen egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 munkahelyet teremt, és 13 ezer ember megélhetéséről van szó.

Toborzásra a tandíjbevétel 1-2 százalékát fordítják az egyetemek.

Címlapkép forrása: Pixabay.com