Fordulat a magyar kórházakban? - Lelassult az adósság növekedése

Július végére átlépte a 30 milliárd forintot a magyar kórházak adósságállománya. Az előző hónaphoz képest közel 1,7 milliárd forint a növekedés - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 22. kedd, 16:05
Fotó: Pixabay

A magyar kórházak év elejétől számítva alatt összesen 17 milliárddal növelték kifizetetlen számláik összegét, így július végére összesen 30,1 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak. Júniushoz képest 1,7 milliárd forint a növekedés amit részben a nyár, részben a gazdálkodási szigor magyarázhat. Ha marad a jelenlegi növekedési ütem, év végére 25 milliárd forint alatt maradhat az idei gyarapodás, ami már közelít Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elvárásaihoz, aki korábban 20 milliárdos éves növekedést tartott elfogadhatónak.

A legnagyobb adós változatlanul a Honvédkórház csaknem 3 milliárd forinttal, ám hosszú idő után először szinte változatlan maradt az intézmény adósságállománya június vége és július vége között, pontosabban mindössze 10 millió forint volt a növekedés.

A Debreceni Egyetem tartozása júniusról júliusra 267 millió forintról 1,14 milliárdra ugrott, ám ezt igazából Kenézy Kórház  június végi 752 milliós adósságának átvétele okozta.

A Gottsegen György Kardiológiai Intézetben 111, az Egyesített Szent László Szent István kórházban 112 millióval gyarapodott a tartozás, az intézmények zömében azonban tízmilliós nagyságrendben, vagy egyáltalán nem duzzadt tovább a kifizetetlen számlák összege.

Az egymilliárd forintot összesen 7 intézményben haladta meg az aódsságállomány nagysága, a már említett Honvédkórház és a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Egyetem, a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János kórház, a Békés megyei kórház és Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézet tartozott ebbe a körbe.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.08.23 09:16

@Bahnsteig_Eins:
Még jobban lelassulhatna ha kirugdosnák azokat, akik szétlopják a kórházat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.22 21:16

Hát igen, a kórházak olyanok mint a FED, azaz az amerikai államadósság: visszafizethetetlen, de már a növekedés ütemének a csökkenése is jó hír...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html