Fordulat a magyar kórházakban - nem tartalékolnak

Novemberben a magyar kórházak csaknem 47 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak, az egy hónappal korábbihoz képest a növekedés 2,8 milliárd forintot tett ki, azaz év végére lassult az adósságállomány gyarapodása - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Emögött vélhetően az áll, hogy a konszolidációs hírek hallatára fizetni kezdtek a kórházak.
Szepesi Anita, 2017. december 16. szombat, 18:10
Fotó: Shutterstock

Az év során a kórházi adósság havonta átlagosan mintegy hárommilliárd forint, és a 11 hónap alatt összesen 33 milliárd forinttal nőtt. A tartozásállomány szerkezete novemberben az előző hónapoktól eltérően módosult, míg korábban a 60 napon túl lejárt határidejű számlák összege nőtt ütemesen, ezúttal ebben a csoportban több mint kétmilliárdos csökkenést mutatott ki a MÁK, ugyanakkor az átütemezett adósságoknál több mint négymilliárdos a növekedés.

A 60 napnál régebben lejárt tartozás értéke még e csökkenés mellett is kiteszi a 46,6 milliárd forintnyi állomány 41 százalékát, az egy hónapnál régebben, de két hónapnál rövidebb ideje lejárt számlák értéke a teljes állomány ötödére, míg a 30 nap alattiak az állomány 30 százalékára rúgnak.

A MÁK adatai szerint az adósságátütemezésben főként a Honvédkórház érintett, a legnagyobb adósok toplistáját hagyományosan vezető intézményben ezúttal mindössze 35 millió forinttal nőtt a kifizetetlen számlák értéke, viszont a 4,3 milliárdos adósságból 2,7 milliárdnyit átütemeztek, ami a hírek szerint összefüggésben lehet az intézmény menedzsmentjében a közelmúltban lezajlott változásokkal.

Több mint 900 millió forintnyi adósság átütemezésében érintett a másik nagy adós, a Péterfy Sándor utcai kórház is, amely november végére, az egyhavi, 181 milliós növekedéssel 2,25 milliárd forintra duzzasztotta kifizetetlen számláit.

A szokásosan nagy összeggel tartozó egyetemeken ezúttal növekedés helyett csökkenést regisztrált a MÁK, a Debreceni Egyetemen a 100 milliós mínusz mellett 1,1, a Pécsi Tudományegyetemen a 180 milliós csökkenés mellett 1,7 milliárdon állt november végén az adósságmutató. Csaknem 200 millióval csökkentette tartozását a Szegedi Tudományegyetem, ahol így november végére 1,6 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak és a közműszolgáltatóknak.

Az egymilliárdos határt további 7 intézmény lépte át, a havi növekedés azonban nem volt számottevő, aminek részben az is a magyarázata lehet, hogy a konszolidációról szóló hírekre reagálva a kórházak az addigi tartalékolás helyett elkezdték kifizetni a számláikat.

Kifizetik

Kórházi adósságrendezésére 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint - amelyet a Weborvos szemlézett - az intézmények a 2017. augusztus 31-én fennállt, 30 napon belül lejárt tartozásállományuk 50 százaléka, 30 napon túl lejárt tartozásállományuk 60 százaléka, 60 napon túl lejárt tartozásállományuk 70 százaléka, 90 napon túl lejárt tartozásállományuk 80 százaléka alapján - ha az meghaladja a 100 000 forintot - működési támogatásban részesülnek. A támogatási összeg mértékét az egészségügyi szolgáltató adatszolgáltatásának megfelelően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: finanszírozó) állapítja meg, és a honlapján közzéteszi.

Az egészségügyi szolgáltatók az adósságuk rendezésén túl intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre is felhasználható ösztönző támogatásban is részesül(het)nek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.12.17 12:42

@terabit:
azt ugye tudod, hogy emberek legalabb felenek nincs ilyen. a vallalkozok jellemzoen minimalber utan fizetnek, akik feketen dolgoznak azok is. ha kotelezo biztositasi rendszer lenne, nem ez a tb faszsag, akkor nem tudnak kikerulni, mert a biztosito azt mondja, hogy faszikam havi 15K, es kurvara nem erdekel, mennyit keresel. es lass csodat, egybol lenne minden. ki kell vezetni a tb-t, vagy valami nagyon alapszintre visszavagni, (fizessen mindenki 7000ft-ot) ami a penzbol kijon, mert lathatoan nem lehet mukodtetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.12.17 11:33

@na4: " Néha (ha kell) magánklinikára járunk. Tisztaság, rend, fegyelem, udvarias kiszolgálás, jó felszereltség, érkezés megbeszélt időpontra, stb..."

Megteszed adott esetben, mert megteheted....
Mikor annak idején ezt a magánegészségügyet megemlítettem, minden voltam, csak ember nem a fórumozók szemében.
Erkölcstelennek tartották, a kétszeres fizetést, azt nem. Az emberek jelentős részétől - csalásokat leszámítva - levonják a járulékot, de a fennálló rendszer hiányosságai miatt mégis magánrendelésre kénytelen menni a páciens....Itt fizet másodszor, nem egészen ugyanezért, de hát eltűrjük. Gondolom a többségnek nincs gondja ezen esetben a morállal:)))

Nincs mit tenni, az átlag magyar szereti ha ígérnek neki és hitegetik, hogy majd kis idő múlva lehet, hogy jobb lesz....Mi a búbánattól lenne jobb, ha ugyanazt csináljuk permanensen?

Egy minimális első lépésnek tekintettem a vizitdíj bevezetését. Az akkori összegért nem adtak 2 gombóc fagylaltot....
A vizitdíjas időszakban volt esedékes a jogosítványom megújítása. Felhívtam a dokit és kérdeztem mikor mehetnék. Meglepett a válasza: akár most is, ha ideér zárásig. Odaértem, a doki elmondta, hogy mióta a 300 forintokat ki kell fizetni, csak azok jönnek, akiknek valóban orvosra van szüksége. A rendelő várójában megszűnt a "kaszinózás" a rendelőben meg a naponkénti vérnyomás mérés.
Csak emlékeztetnélek arra, hogy a csuti degenerált csapata ezért az összegért - amit hat kezelés után visszafizettek - eredményes népszavazást hozott össze.

A szocik töketlenségét jellemzi, hogy megijedtek a vályogvetőtől és visszaléptek. Ez lehetett volna az első lépés egy átmenethez.

A mai napig nincs meghatározva, hogy kinek milyen befizetés mellé milyen ellátás jár. Aztán járunk körbe körbe, és semmi érdemi nem történik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.17 11:29

@atombandi: a 7000Ft-s dolog csak azokra vonatkozik, akinek nincs egyéb módon kapcsolata a TB-vel, mint pl munkaviszony.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.17 07:27

@atombandi: Tévedés: az adóemelés csak adóelkerüléshez vezet. Nem ez a megoldás, hanem az egészségügy privatizálása. Már régen meg kellett volna lépni. Ez így csak egy feneketlen hordó. Néha (ha kell) magánklinikára járunk. Tisztaság, rend, fegyelem, udvarias kiszolgálás, jó felszereltség, érkezés megbeszélt időpontra, stb. Ott miért működik? Mert magán klinika, és nem pazarló, kaotikus állami tulajdon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.12.17 00:28

szerintem tiszta gaz amit csinalnak. ha a kormany ugy gondolja, hogy nincs eleg penze az egeszsegugy megfelelo mukodtetesere, akkor emelje meg az eu jarulekot. ezzel a 7000 ft-os, allando adossagrendezeos faszsaggal nem lehet 21. szazadi egeszsegugyet uzemeltetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html