Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év során a kórházi adósság havonta átlagosan mintegy hárommilliárd forint, és a 11 hónap alatt összesen 33 milliárd forinttal nőtt. A tartozásállomány szerkezete novemberben az előző hónapoktól eltérően módosult, míg korábban a 60 napon túl lejárt határidejű számlák összege nőtt ütemesen, ezúttal ebben a csoportban több mint kétmilliárdos csökkenést mutatott ki a MÁK, ugyanakkor az átütemezett adósságoknál több mint négymilliárdos a növekedés.

A 60 napnál régebben lejárt tartozás értéke még e csökkenés mellett is kiteszi a 46,6 milliárd forintnyi állomány 41 százalékát, az egy hónapnál régebben, de két hónapnál rövidebb ideje lejárt számlák értéke a teljes állomány ötödére, míg a 30 nap alattiak az állomány 30 százalékára rúgnak.

A MÁK adatai szerint az adósságátütemezésben főként a Honvédkórház érintett, a legnagyobb adósok toplistáját hagyományosan vezető intézményben ezúttal mindössze 35 millió forinttal nőtt a kifizetetlen számlák értéke, viszont a 4,3 milliárdos adósságból 2,7 milliárdnyit átütemeztek, ami a hírek szerint összefüggésben lehet az intézmény menedzsmentjében a közelmúltban lezajlott változásokkal.

Több mint 900 millió forintnyi adósság átütemezésében érintett a másik nagy adós, a Péterfy Sándor utcai kórház is, amely november végére, az egyhavi, 181 milliós növekedéssel 2,25 milliárd forintra duzzasztotta kifizetetlen számláit.

A szokásosan nagy összeggel tartozó egyetemeken ezúttal növekedés helyett csökkenést regisztrált a MÁK, a Debreceni Egyetemen a 100 milliós mínusz mellett 1,1, a Pécsi Tudományegyetemen a 180 milliós csökkenés mellett 1,7 milliárdon állt november végén az adósságmutató. Csaknem 200 millióval csökkentette tartozását a Szegedi Tudományegyetem, ahol így november végére 1,6 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak és a közműszolgáltatóknak.

Az egymilliárdos határt további 7 intézmény lépte át, a havi növekedés azonban nem volt számottevő, aminek részben az is a magyarázata lehet, hogy a konszolidációról szóló hírekre reagálva a kórházak az addigi tartalékolás helyett elkezdték kifizetni a számláikat.

Kifizetik

Kórházi adósságrendezésére 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint - amelyet a Weborvos szemlézett - az intézmények a 2017. augusztus 31-én fennállt, 30 napon belül lejárt tartozásállományuk 50 százaléka, 30 napon túl lejárt tartozásállományuk 60 százaléka, 60 napon túl lejárt tartozásállományuk 70 százaléka, 90 napon túl lejárt tartozásállományuk 80 százaléka alapján - ha az meghaladja a 100 000 forintot - működési támogatásban részesülnek. A támogatási összeg mértékét az egészségügyi szolgáltató adatszolgáltatásának megfelelően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: finanszírozó) állapítja meg, és a honlapján közzéteszi.

Az egészségügyi szolgáltatók az adósságuk rendezésén túl intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre is felhasználható ösztönző támogatásban is részesül(het)nek.

Címlapkép forrása: Shutterstock