Fordulat a nyugdíjügyben - elmeszelheti Magyarországot az emberi jogok bírósága

A Helsinki Bizottság Strasbourghoz fordul azért, mert a magánnyugdíjpénztári tagoktól levont 24 százalékos járulék mellett ez év végétől nem fogják elismerni szolgálati idejüket.
NAPI, 2011. május 12. csütörtök, 08:28
Fotó: Napi.hu

Jogsértést követ el a magyar állam a Helsinki Bizottság szerint, amikor továbbra is levonja a magánnyugdíj-pénztár tagoktól a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, viszont 2011 decemberétől nem ismeri el szolgálati idejüket. A szervezet 12 munkatársa ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult - írja az Atv.hu.

Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság programvezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: a nyugdíj nem kegyajándék, elvétele olyan, mintha valakitől a házát, az ingatlanát vennék el. A jogvédő abban bízik, hogy a strasbourgi bíróság 1,5-2 éven belül megállapítja a jogsértést, és kárpótolják majd a 102 ezer magánnyugdíj-pénztár tagot.

A jogvédő szervezet szerint a szabályozás elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan azt a 103 ezer embert, aki úgy döntött, hogy részben a magánnyugdíjrendszerben kívánja biztosítani az öregkori nyugdíját.

A bizottság azt várja, hogy a bíróság állapítsa meg az egyezménysértést, rendeljen el kártalanítást és ítéljen meg jelképes nem vagyoni kártérítést. Álláspontjuk szerint ez egy fontos ügye lesz a strasbourgi bíróságnak, hiszen több mint százezer potenciális kérelmező van.

Tóth felhívta a figyelmet arra: az Emberi Jogok Európai Bíróságánál létezik egy speciális eljárás, amelyet akkor alkalmaznak, ha nem egyedi mulasztás eredménye a jogsértés. Mint mondta, ilyenkor az a gyakorlat, hogy kiválasztanak egy ügyet, adnak fél évet a feleknek a megegyezésre, s annak eredménye az összes többi ügyre vonatkozik majd.

Tóth szerint a megegyezésben két megoldás lehet: vagy az, hogy mindenki jogosulttá válik a nyugdíjra, vagy pedig az, hogy aki nem kap nyugdíjat, az ne is fizessen erre vonatkozó járulékot.

A programvezető leszögezte, hogy a szolgálati idő megvonása sérti a hátrányos megkülönböztetés minden európai államra kötelező tilalmát, ennek a jogkorlátozásnak nincs elfogadható indoka. Hozzátette: a strasbourgi bíróság és a magyar Alkotmánybíróság gyakorlata is egyértelmű a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdonjogi védelmet élvez, vagyis akinek megvonják a nyugdíját, azzal ugyanazt teszik, mintha elvennék tőle a tulajdonát.

Tóth szerint azzal, hogy az érintettek nem szereznek szolgálati időt, az állam legfeljebb évtizedek múlva spórol, amikor majd a magán-nyugdíjpénztári tagok elérik a nyugdíjkorhatárt. Vagyis a gazdasági válsághelyzet kezelése ebben az esetben indokként nem fogadható el - jelentette ki.

Megjegyezte azt is, a legfelső adókulcs csökkentése majdnem ugyanannyiba került, mint amennyi az érintett magán-nyugdíjpénztári tagok vagyona volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI érdeklődésére nem kívánt reagálni a Helsinki bizottság kezdeményezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Roobinson, 2011.05.17 20:42

Csak a cikk nem a rendvédelmisek, tűzoltók, bv-sek nyugdíjáról szól,
hanem az állami kontra magánnyugdíjpénztárról, illetve a fizetett járulékokról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Waltszi, 2011.05.17 17:53

T.khaty.
És az nem égbekiáltó amikor 40 éves kigyúrt,volt rendvédelmi nyugdíjast
szolgál ki mondjuk 30 kg krumplival,a raktárból egy 56 éves 50 kg.-os hölgy, vagy 59 éves burkoló térdel
egész nap a fürdőszobájában a földön és egy óra múlva már nem bír felállni,
vagy két 45 éves nyugdíjas tűzoltó kettő napi munkával kiás egy kb. 6m.hosszú csatornátárkot (magánháznál)120 000 Ft.-ért mindenféle számla nélkül?Vagy 40 éves, volt vámos hölgy 110 000 Ft. nyugdíj mellett irodai munkát végez újabb 100 000 Ft.-ért feketén?
Próbáljon ezeken elgondolkozni, mielőtt elítélően irogat badarságokat.
Waltszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

khaty, 2011.05.16 19:11

Remélem , hogy ez számít és kompetens lesz!!!!!
A nyugdíjak vissza vonása égbekiáltó ocsmány és jogtalan!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html