A muníciót most épp az amerikai a tartós megrendelések megugrása szolgáltatta: Májusban a várt 0,5 százalék helyett 1,1 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban. A kereskedelmi minisztérium által közzétett adatok szerint a gyors növekedést a repülőgépek iránti fokozott kereslet indokolta. A nagy ugrást azonban a lakásértékesítések magyarázzák: májusban 5,9 százalékkal nőtt a függőben levő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban, ami kisebb meglepetést okozott, hiszen az elemzők egy jóval visszafogottabb, 0,5 százalék körüli emelkedésre számítottak.

Már az amerikai adatok közlése előtt is kapaszkodtak felfele az európai indexek, ám a délután húzta meg igazán a piacokat. Londonban a FTSE 1,41 százalékos emelkedéssel zárt. A bankszektor robogott, hisz a Barclays 1,9 százalékkal a Lloyds 3,52 százalékkal emelkedett, míg a Royal Bank of Scotland részvényei 2,37 százalékkal drágultak.

Párizsban a CAC-40 1,67 százalékkal erősödött, itt inkább az ipari cégek emelkedtek: jól teljesített az Alcatel 5,54 százalékkal drágult, de a gumiipari Michelin 3,26 százaléka is szép eredmény, amit még a pénzügyi szektorban versenyző Societe Generale 3,58 százalékos drágulása is megelőzött.

Frankfurtban a DAX 1,5 százalékkal erősödött, amit az E.On 3,22 százalékos drágulása fémjelez. A Deutsche Bank 2,63 százalékkal drágult, ettől némileg elmaradt a Commerzbank 0,81 százalékos erősödése.

A tengerentúlon a kedvező makroadatok hatására a kereskedés első két órájában stabilan húztak a piacok: a DOW 0,72, a Nasdaq 0,87, míg az S&P 500 0,94 százalékos pluszban volt. A JP Morgan erősödött a legnagyobb mértékben 2,11 százalékkal, őt követte a Bank of America 1,64 százalékkal és a Coca-Cola 1,51 százalékos drágulással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!