Fordulat a piacokon - kitört az optimizmus az USA-ban

Több napos esés után emelkedésbe váltottak a tőzsdék, részint itt volt a korrekció idei, az optimizmust pedig az amerikai makroadatok táplálták.
NAPI, 2012. június 27. szerda, 18:24
Fotó: Napi.hu

A muníciót most épp az amerikai a tartós megrendelések megugrása szolgáltatta: Májusban a várt 0,5 százalék helyett 1,1 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban. A kereskedelmi minisztérium által közzétett adatok szerint a gyors növekedést a repülőgépek iránti fokozott kereslet indokolta. A nagy ugrást azonban a lakásértékesítések magyarázzák: májusban 5,9 százalékkal nőtt a függőben levő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban, ami kisebb meglepetést okozott, hiszen az elemzők egy jóval visszafogottabb, 0,5 százalék körüli emelkedésre számítottak.

Már az amerikai adatok közlése előtt is kapaszkodtak felfele az európai indexek, ám a délután húzta meg igazán a piacokat. Londonban a FTSE 1,41 százalékos emelkedéssel zárt. A bankszektor robogott, hisz a Barclays 1,9 százalékkal a Lloyds 3,52 százalékkal emelkedett, míg a Royal Bank of Scotland részvényei 2,37 százalékkal drágultak.

Párizsban a CAC-40 1,67 százalékkal erősödött, itt inkább az ipari cégek emelkedtek: jól teljesített az Alcatel 5,54 százalékkal drágult, de a gumiipari Michelin 3,26 százaléka is szép eredmény, amit még a pénzügyi szektorban versenyző Societe Generale 3,58 százalékos drágulása is megelőzött.

Frankfurtban a DAX 1,5 százalékkal erősödött, amit az E.On 3,22 százalékos drágulása fémjelez. A Deutsche Bank 2,63 százalékkal drágult, ettől némileg elmaradt a Commerzbank 0,81 százalékos erősödése.

A tengerentúlon a kedvező makroadatok hatására a kereskedés első két órájában stabilan húztak a piacok: a DOW 0,72, a Nasdaq 0,87, míg az S&P 500 0,94 százalékos pluszban volt. A JP Morgan erősödött a legnagyobb mértékben 2,11 százalékkal, őt követte a Bank of America 1,64 százalékkal és a Coca-Cola 1,51 százalékos drágulással.

HOZZÁSZÓLÁSOK