Fordulat a rákgyógyításban - Vége a pusztításnak

A daganatsejtek teljes megsemmisítése helyett a féken tartásuk lehet az új cél az onkológiában. Az agresszív terápiák ugyanis maguk is hozzájárulnak a daganatok kiújulásához - derül ki a rákkutatás ígéretes, új irányáról szóló cikkből, melyet az mta.hu-n publikáltak.
Napi.hu, 2016. augusztus 16. kedd, 15:02
Fotó: Napi.hu

A hagyományos rákgyógyítási stratégiák mind arra a feltevésre építenek, hogy a beteg javát a daganat minél teljesebb elpusztítása szolgálja, és ennek érdekében a kezelésekkel "el kell menni a falig". Mindeközben az orvosok szeme előtt az a teljesen érthető cél lebeg, hogy a kezelési folyamat végére a daganatnak hírmondója se maradjon. A tapasztalatok szerint azonban ez szinte lehetetlen vállalkozás, sőt úgy tűnik, hogy maga az agresszív kezelés is aktívan hozzájárul a daganat későbbi kiújulásához - olvasható a portál cikkében.

Hatvan év után paradigmaváltás az onkológiában?

Hat évtizednyi - persze jelentős eredményeket hozó, ám a végcél szempontjából kudarcokkal terhes - próbálkozás után a kutatók és orvosok egy része paradigmaváltást sürget az onkológiában. Véleményük szerint ahelyett, hogy a rák maradéktalan meggyógyítására törekednénk, a daganatos betegséget egyfajta krónikus állapottá kell alakítani, amellyel évtizedekig együtt lehet élni.

Robert Gatenby, a floridai Lee Moffitt Cancer Center kutatóprofesszora az utóbbi években figyelemre méltó elméleti keretet dolgozott ki a daganatok újfajta, "gyengédebb" kezelésének megalapozására. A tumorok ökoevolúcióját hirdető iskola képviselőjeként úgy tekint a daganatokra, mint ökoszisztémákra, amelyekben darwini szelekción alapuló evolúciós folyamat zajlik. Modelljének kísérleti adatokkal meggyőzően alátámasztott alapfeltevései a következők:

· a daganatsejtek már a kezelés megkezdése előtt is különböznek a terápiára való fogékonyságukat illetően;

· a kezelés megkezdése után a daganatsejteknek nem kell feltétlenül új mutációkat beszerezniük ahhoz, hogy ellenállóbbá váljanak - elég, ha a sejtekben természetesen meglévő méregtelenítő anyagcsereutakat aktiválják;

· a tumorsejtek alpopulációi versengenek egymással a daganaton belül az élettérért és a tápanyagokért.

Az intenzív kemoterápia hátulütői

Gatenby vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy a drasztikus, dózisintenzív kemoterápia, hacsak nem sikerül valahogy az ellenálló sejteket is maga alá gyűrnie, nem egyszerűen kudarcra van ítélve, hanem kifejezetten maga alatt vágja a fát. Azzal, hogy szelektív előnyt biztosít a rezisztens sejteknek, és elpusztítja természetes versenytársaikat, kitermeli a terápiának ellenálló sejtek "rohamcsapatát", amely olykor már hónapokkal, de legfeljebb néhány évvel a kezelés elhagyása után újból kifejleszti a daganatot. S ne feledjük: ez a kiújult tumor a korábban alkalmazott kezelésre már nem érzékeny.

A kutató - a tumorgyógyászatban amúgy évtizedek óta lappangó hagyományhoz nyúlva - a kemoterápia jóval szelídebb formáját javasolja. Olyan adaptív terápiát, amely csak addig alkalmaz magas dózisokat, amíg a daganat exponenciális növekedését meg nem állítja, azután viszont a tumor méretét folyamatosan figyelve úgy módosítja az adagolást, hogy ne bontsa meg a kezelésre érzékeny és annak ellenálló sejtpopulációk közötti érzékeny egyensúlyt.

A paradigmaváltást, a tumorsejtek elleni hatékonyabb küzdelmet  Szakács Gergely MTA Természettudományi Kutatóközpontjának Lendület-csoportvezetője felfedezése is segíti, erről is itt olvashat további részleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mindenhova, 2016.08.27 11:21

Nos ezt is ügyesen megkajáltatták veletek!Nem arról beszélek, h. a kemó jó dolog. Arról, h. milyen remek üzlet ez már megint a gyógyszergyáraknak! Ha valakit évtizedekig kezelhetnek az mennyivel kifizetődőbb! Nem kell sietni megtalálni az ellenszert. Az messze nem akkora üzlet. Nem üzlet a védőoltás sem, és jó páran megkajálták azt a lobbit is. Tömegek kezdtek el tiltakozni a védőoltások ellen is, mondván meghalt néhány gyermek miatta. Ja h. egyébként egy járvány adott esetben milyen pusztítást végezne az nem számít az ostoba fejeknek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2016.08.17 13:57

Mivel kezd kiszabadulni a szellem a palackból - a lakosság körében is egyre többen tudják meg, hogy a kemoterápia az esetek többségében inkább árt, mint használ, lassan-lassan a hivatalos álláspont is kénytelen elismerni.
Sokan azt sem tudják mi az a kemoterápia. Lényegében sejtméreg, ami _minden_ sejtet megöl, nem csak a daganatosokat, hanem az egészségeseket is. Ezzel lerombolja az immunrendszert, mindenféle szervi bajokat okoz, és végül sokan abba halnak bele, nem a rákba. Az orvos ilyenkor azt mondja, hogy ha nem kérte volna akkor is meghalt volna, de ezzel adott neki még fél évet. Sajnos ezt sem utólag sem előre nem lehet tudni, de a lényeg, hogy mindenki tájékozódjon, ne fogadjon el bármilyen kezelést automatikusan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.16 16:51

Ja. Nálunk csak publikálnak a jobb kezelésekről, kint meg alkalmazzák. Még olyan gyógyszert sem engednek itt, amit kint évtizedek óta.
Mocskos magyar politikusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html