Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több milliárd forintos kartellbírság fenyegeti azokat a cégeket, amelyek összehangolhatták tevékenységüket a papírzsebkendő-piacon - írja a Világgazdaság. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  több mint három éven át vizsgálta a "papírzsepikartell" néven elhíresült ügyet.

Összesen hét céget gyanúsítottak összejátszással: beszállítói oldalról az SCA-t és a Vajda Papír Kft.-t, a kiskereskedelmi szereplők közül pedig a Tescót, az Auchant, a Spart, a Metrót és a DM-et. A gyanú szerint egyeztethették az áraikat és üzletileg érzékeny információkat is megosztottak egymással.

Döntött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a DM-Drogerie Markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Metro Kereskedelmi Kft., a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft., az Essity Hungary Kereskedelmi Kft., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt. valamint a Vajda-Papír Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozásokkal szemben indított eljárását - közölte lapunkkal  hivatal.

A GVH azt vizsgálta, hogy az eljárás alá vont gyártók összehangolták-e egyes papíráru termékeikkel (pl. papír zsebkendővel, toalettpapírral) kapcsolatos áremeléseiket, azok mértékét és idejét, valamint osztottak-e meg egymással egyéb, üzletileg érzékeny információt. Az eljárásban rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a gyártók között -fennálló legitim üzleti kapcsolatukon túl - jogsértő megbeszélések is zajlottak volna találkozóikon.

Vizsgálták azt is, hogy az érintett gyártók folytattak-e fontosabb kereskedelmi partnereikkel árképzésük összehangolására irányuló vagy azt eredményezhető egyeztetéseket.

Az eljárásban feltárt információk alapján azonban nem volt bizonyítható, hogy a kereskedők összehangolt magatartást tanúsítottak, egymás közötti kommunikációs csatornaként vagy közvetítőként használva a gyártókat.

A fotó forrása: Marc Serota/AFP