Fordulat Magyarországon - Emiatt nem emelkednek a bérek

A migráció szempontjából 2010-2011-ben fordulat következett be Magyarországon: a jelenség tartós maradt, a mindennapi közbeszéd részévé vált, az okok állandósultak, a hatások pedig egyre inkább érezhetőek - derült ki a Tárki Társadalmi riport 2016 című kötetének bemutatóján.
Szabó Zsuzsanna, 2016. október 18. kedd, 15:04
Fotó: MTI/AP

Összességében elmondható, hogy erős társadalompolitikai fordulat történt az elmúlt években és pozitív változások indultak el Magyarországon - mondta Czibere Károly az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Tárki Zrt. Társadalmi riport 2016 című kötetének bemutatóján. Az államtitkár kiemelte, hogy 2010-2011 óta van erős növekedés, a foglalkoztatás nő, az inaktivitási ráta csökken, és 2013-tól csökkent a szegénység által veszélyeztetettek száma. Czibere szerint a Társadalmi riport 2016 kötetének kutatásai megerősítik a KSH számait

A 2014-2016 nagyon furcsa, ellentmondásos évek voltak Magyarországon, majdnem mindent dominált a migrációs válság ügye, ami most a népszavazásban csúcsosodott ki - mondta Tóth István György a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója. Ennek is köszönhető, hogy most ez a kérdés külön fejezetet kapott a könyvben - tette hozzá.

A migráció szempontjából 2010-2011 fordulatot jelentett Magyarország életében: a migráció jelensége tartós maradt és a mindennapi közbeszéd részévé vált, az okok állandósultak, a hatások pedig egyre inkább érezhetőek - mondta Hárs Ágnes a Kopint-Tárki Zrt. munkatársa a kötet bemutatóján.

A szakember szerint az adatokból az látszik, hogy a 2014-es időszakra a Magyarországról történő elvándorlás elérte azt a szintet, ami a többi kelet-európai országban volt megfigyelhető az uniós csatlakozást követően. A migrációs állományok változása ugyan már komoly mértékű, de összességében arányában a magyar munkaerőpiacról hiányzó népesség számában ez még mindig elmarad a többi kelet-európai országokétól, egész egyszerűen azért, mert később indult el a folyamat, de ez 2010 óta jelentősen felgyorsult. Fontos és érdekes tanulságnak nevezte, hogy a magyarországi elvándorlás érzékenyen reagált arra a lehetőségre, amit a külső környezet kínált.

A közbeszédben azt a tapasztalást, hogy a jelentős kivándorlás Londonba irányul, a számok is mutatnak, ide 2011 körül nagyon meglódult az elvándorlás. A munkaerőpiacok megnyílásával viszont Ausztria és Németország felé is megindult a kivándorlás - az utóbbi két országba a szakmunkások elvándorlás volt nagyon jelentős. Ezt a munkaerő-piaci folyamatokban is lehet tapasztalni - tette hozzá.

Vissza a rendes kerékvágásba
A Társadalmi riport - ezután, hogy az aktuális köteteket 2012-ben alapítványi támogatással, 2014-ben közadakozással sikerült kiadni - ebben az évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága támogatásával jelent meg.

Az elvándorlás az oka a munkaerőhiánynak?

Hárs előadásában rámutatott, hogy az elvándorlás és a munkanélküliség között van valamilyen együttmozgás, de más kutatások azt is mutatják, hogy a munkanélküliség nem javítja, hanem rontja a külföldi munkavállalás esélyét - főleg, ha közmunkás az illető.

A munkaerőpiacon bekövetkezett - Hárs szerint inkább rövid távú, időszakos - javulás vélhetően inkább a munkaerő-piaci környezet hatására történik, ez lelassítja az elvándorlás ütemét Magyarországról, tehát a munkaerőpiacon a javulás nemcsak az elvándorlás miatt van, hanem az elvándorlás okán a munkaerőpiac átmeneti érzékenységének is köszönhető.

Az adatokból az is látszik, hogy miközben jelentős az elvándorlás, a bérek erre alig reagáltak, nagyon sokáig ellenállt a béremelésnek a munkaerőpiac. Az adatokból az látszik, hogy a kevésbé elvándorló, magas jövedelműek bére növekszik, miközben nagyon kicsi az a bérnövekedés, amit az elvándorlásnak sikerül kiváltania. Ez Hárs szerint igen komoly probléma. Érzékelhető erről némi társadalmi vita, de az is látszik, hogy a szakszervezetek reakciója nagyon lassú, a jelentős inaktivitásuknak is következménye, hogy nem sikerül jelentősebb béremelést kikényszerítenie az elvándorlásnak.

Tehát a munkaerőhiány nem szükségképpen és csak az elvándorlásnak a következménye, hanem a magyar munkaerőpiac egyéb jellemzőinek (pl. a bérek beszorítottsága) is betudható - mutatott rá.

Aggasztó jelenség

Az elvándorlás intenzitása ugyanakkor aggasztó jelzés, a szociális és társadalmi következményei érezhetőek. Hárs tanulmánya szerint az elvándorlás az aktív népességet a jelentős demográfiai fogyásnál nagyobb mértékben csökkenti, de ez korcsoport és iskolai végzettség szerint nagyon eltérő. Különösen a 30-45 éveseket érinti, kevéssé befolyásolja az alacsony iskolai végzettségűeket. A migráció esélye pedig a magasabb iskolai végzettségűek, a fiatalabbak, a férfiak és az egyedülállók esetében nagyobb.

Hárs a fentiek mellet megjegyezte, hogy Magyarországon a migráció növekedésével együtt gyorsan megjelent a közbeszédben is a "migráció kultúrája", a külföldi munkavállalás komoly lehetőségként fogalmazódik meg az érintett csoportokban, így felülértékelve a migráció előnyeit, ennek megfelelően alakulnak az életstratégiák kialakítására, az iskolázásra vonatkozó döntéseik.

Hárs elmondása szerint a magyar orvosok körében végeztek erre vonatkozó kutatást, amely azt igazolta, hogy a migrációval remélhető béreket és a külföldi munkavállalás lehetőségét is felülértékelik a migrációs tapasztalattal nem rendelkező otthonmaradottak a külföldön dolgozókhoz képest és ez az eltérés szignifikáns. Ebben a szakember szerint az lehet a veszélyes, hogy ez a narratíva felerősítheti a migrációt meghatározó tényezők hatását, azaz ez az elvándorlást jobban motiválhatja, felgyorsíthatja, mint ahogy ehhez a hazai munkaerőpiac alkalmazkodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.10.20 20:15

@laci_52: Aki az első ORBÁN ámokfutása idején ment nyugdíjba annak a legmagasabb nyugdíja 220- 250 000 ft között van. Akit a párt nevezett ki az volt jókor-jóhelyen. Amennyiben csak egy kicsit is tájékozott volnál akkor tudnád ,hogy a Kapitalista vállalatnál évenként hozni kellett az elvárást akkor maradt a vezető.
Multimilliomossá válni politikai seggnyalóként lehet , lássd Mészáros Lőrincet, Andy Wajnát és a többi FIDESZNYIKET.
Nagyon megbecsült dolgozója voltam a cégemnek minden beosztásban.
Nyugdíjasként még sok cég alkalmazott tanácsadóként, de nem azért mert jókor voltam jóhelyen, feltehetően azért mert értettem ahhoz amit csináltam. Azt sem szégyenlem ,hogy egy miniszterelnök helyettes is kért tanácsot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.10.19 23:28

@megfigyelt: "a GENGSZTER váltás után a kapitalista tulajdonos nevezett ki egy 600 fős cég vezetőjének"

Eszerint a rendszerváltáskor jókor voltál jó helyen és onnantól futott igazán a szekér, multimilliomossá váltál(ezt mutatja a 10 230 000 Ft befizetett adó!), vagyis a rendszerváltás nyertese voltál.

Ezek után nyilván legalább félmilliós nyugdíjat élvezel és a fotel kényelméből osztod az észt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.19 18:35

@atombandi: EGOISTA ÉRZÉKETLEN ÉLŐLÉNY !!!!!
45 év kemény munka után mentem nyugdíjba , A Rákosi rendszerben kezdtem tevékenységem és a GENGSZTER váltás után a kapitalista tulajdonos nevezett ki egy 600 fős cég vezetőjének . Nem kellett szégyenkezni soha azért mert sokat kerestem és sokat adóztam azért ,hogy a állam tanítathassa a hozzád hasonló EGOISTÁKAT és a én három gyermekem. Mind három gyermekem több nyelven beszélő két diplomásak, amikor az egykulcsost bevezette a CSÜRHE a legkisebb gyermekem aki közgazdász azt nyilatkozta , ""Jól jön a családnak a nettó bér növekmény de sír a lelkem hogy azoktól elveszik akiknek eddig is kevés volt "". Feltehetően neveltetés kérdése a szociális érzék ,valószínű nálad az EGOIZMUS.- Az első Orbán kormány idején átlagban 35 % feletti személyi jövedelem adót fizettem a csúcs 2000 ben 10 230 000 ft -ot. Nem szerencsés ha olyan ÉLŐLÉNYEK próbálnak állástfoglalni olyanokról amihez nem értenek . Nem tudom melyik országban élsz ,de kellene látni a különbséget a arányos teherviselést az Oszrák adó felső kulcs 55 % a németeké 45 % . A Magyarhoz hasonlók a BALKÁNI országoké. Nagyon megbecsült vezetője voltam a cégemnek a még élő fizikai dolgozók igen tisztelnek. Valamit nagyon rosszul látsz , de tiszteletbe tartom Simicska korábbi kijelentését ""Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni ""
Nyugodtan élj alkotmányos jogoddal.
Nekem 36 diplomás beosztottam volt ,de egyik-másik bizonyította , hogy a diploma csak papír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.19 16:42

@megfigyelt: az a baj, hogy csak falud hataraig latsz. azok kozott a korulmenyek kozott meg nagyjabol megertesre is talalna az elkepzelesed, igy mukodtek anno a varosallamok. a mai vilagban mar nem ilyen pontszeru dolgok vannak, nem tudod kihuzni magad alola. kicsit elindulsz a varos fele, ahol nem olyan homogen a kornyezet, hogy mindenki vagy kozmunkas vagy minimalbert keres, mar nem lesznek helyesek a teziseid.

en nem hivnam aranyos kozteherviselesnek azt, amikor a dupla annyit kereso ember 3 vagy 4szer annyit adozik. ez a ciganymentalitas, hogy tobbet keres, vegyunk el tole megtobbet. ha dupla annyit keres es dupla annyit fizet be a kasszaba, akkor az az ember, mar szocialisan erzeketlen? baratocskam, milyen frankeinstein vilagban elsz te?

azert tanuljon valaki evtizedekig, hogy utana kozteherviseles cimszoval eltartson 10 boszmet, aki meg osszeadni sem tud, nehogy dolgoznia kelljen? ez lenne a vilag rendje? azert fizessen valaki 5szor annyi adot, mert neki papirja is van rola, hogy annyit keres, mig a masiknak nincs? csalok es ingyenelok vilaga ez, te pedig az erdekkepviseletuket latod el itt ezen a honlapon.

fizessen mindenki ugyanannyi adot, ugyis ugyanazt a szolgaltatas kapod az allamtol, ugyanazt az egeszsegugyet, ugyanazt a rendvedelmet, ugyanazokat az utakat. szerintem meg ez lenne az igazsagos. aki nem tanult eleget, mert agyilag problemaja volt a felfogasaval, vagy a motivaciojaval, azok nem kovetelezzenek a kozteherviseles zaszlaja alatt, hanem szedjek ossze magukat, ha ehesek, es lehet menni tanulni.

en a mai napig folyamatosan olyan vizsgakat teszek le, amivel csak egy mareknyi ember buszkelkedhet magyarorszagon. nekem nem budos a tanulas, masok meg verik az asztalt, hogy keves a fizu meg kene segely, es kulonoskepp fizessek megtobb adot? na pont az ilyenek miatt hagytam el magyarorszagot. magyarorszagon szegyenkeznie kell annak, aki sok penzt keres, mert biztos kormanykozeli fasz, lopta a penzet, vagy adot csal, stb. a sok irigy semmirekellobol lesz elege az embernek.

a kikoltozoket soxor megkerdeztek mar, hogy miert koltoztek ki. a legtobb esetben mindig a hazai kozhangulatot emelik ki, a politikai rendszert es csak harmadik helyen szerepel a magasabb fizetes. nemcsak a kormanybol, hanem beloled meg a hasonlokbol is eleg volt mar. tanuljatok es dolgozzatok, attol lesz elhetobb az orszag, ne pedig kovetelozzetek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.19 15:53

@konrada: Ugye nem azt akarod sugalni , hogy a 8-900 000 fő minimálbéres azért volt mert a a vállalkozók sajátmagukat jelentették minimál bérre. Nézz utána a állami alkalmazottaknál az egészségügyben a oktatásban a 2010- 2014 közötti béreknek. A multi árúházak is az utóbbi két évben emelték a béreket jelentősen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html