Fordulat Magyarországon? Így látják Londonban

A kormányzati prognózisnál pesszimistább, de a piaci átlagnál derűlátóbb növekedési prognózist közölt a UBS. A svájci bank elemzői szerint némi javulást történt a magyar kilátásokban, miközben más londoni szakértők a recesszió folytatódását várják.
NAPI, MTI-Eco, 2013. február 17. vasárnap, 19:50
Fotó: Napi.hu

Túljuthatott mélypontján a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdaságainak aktivitási visszaesése, és valószínűleg már megkezdődött az élénkülés - vélik a svájci UBS londoni elemzői. A UBS aktivitás-előrejelző modellje alapján kidolgozott, két-három hónapra előremutató gazdasági indikátor Lengyelország és Törökország esetében "egészen látható módon" javult, ami azt jelenti, hogy ezekben a gazdaságokban az idei első negyedévben a gazdasági aktivitás élénkülése várható - állítják a szakértők.

Magyarország és Csehország esetében az előrejelző mutató az elmúlt hónapokban oldalazó mozgást végzett, a legutóbbi időszakban azonban a magyar gazdaságra vonatkoztatva valamelyest javult. Az idén így 0,6 százalékos, 2014-re pedig 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósolnak hazánk számára.

Az ünnepek sem segítettek a régión

A UBS elemzői szerint az általuk vizsgált feltörekvő térség - amelybe a közép-európai EU-tagállamok mellett Oroszország, Izrael, Törökország és Dél-Afrika is beletartozik - a tavalyi negyedik negyedévben túljuthatott az aktivitási mélyponton, és mára - igaz, óvatos, a korábbiaknál lassabb - élénkülés vehette kezdetét ebben a csoportban.

A vártnál rosszabb tavalyi negyedik negyedévi térségi GDP-adatokkal kapcsolatban a cég szakértői kiemelték, hogy a gyenge euróövezeti teljesítmény miatt nem volt meglepő a felzárkózó gazdaságok lassulása. Mindemellett a régió egyes gazdaságai a decemberi naptári hatásokat is megszenvedhették, tekintettel arra, hogy karácsony előestéje, valamint első és második napja is hétköznapra esett 2012-ben. Egy évvel korábban viszont egy szombattól hétfőig tartó időszakot érintettek a karácsonyi ünnepek, és ez a tényező is megterhelhette az éves összevetésű GDP-adatokat.

Mások inkább magyar recessziót várnak

Visszatérve a magyar prognózishoz, a UBS előrejelzése jóval derűlátóbb a londoni vélemények recessziót valószínűsítő átlagánál, viszont alulmúlja a magyar kormány 0,9 százalékos növekedési várakozását. Igaz, utóbbit a vártnál is gyengébb 2012 negyedik negyedéves GDP-adat okán felüvizsgálhatja a kabinet.

A JP Morgan az idén a korábban várt stagnálás helyett 0,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít, mégpedig részben a tavalyi gyenge teljesítmény negatív áthúzódó hatása miatt. Lefelé módosították kamatprognózisukat is, a friss előrejelzés szerint az év közepére 4,5 százalékig vághat az MNB. A cég szakértői szerint az éves magyarországi infláció már a következő hónapokban az MNB 3 százalékos célszintje alá süllyedhet, az éves átlagos pénzromlási ütem 2,9 százalékra apadhat. A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy a háztartási áram- és földgázdíjszabások 10 százalékos csökkentésének hatására márciusra vagy áprilisra valószínűleg 2,5 százalékig süllyed a tizenkét havi magyarországi infláció üteme.

Amint arról beszámoltunk, a BofA Merrill Lynch feltörekvő piaci elemzője szerint  Magyarország 0,3 százalékos GDP-csökkenéssel számolhat, szemben a lengyel gazdaságtól várt 1,4 százalékos növekedéssel. A Nomura szakértője szerint a kormány 0,9 százalékos GDP-növekedési prognózisa teljesen irreális, bár az, hogy a tavaly többször is jelentősen módosított költségvetés után az idén egy büdzsé van, jó hatással lehet a gazdaságra.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci59, 2013.02.18 10:21

@coni: Dehogy nem értem! Semmi gond, akkor vezessék be azt, a mostani nyugdíjasok kapjanak kevesebbet, és nem hitellel pótolni a manyuppa befizetett összegeket! Gondolod, hogy lesz olyan kormány aki ezt megmeri tenni? Kétlem! Marad az, hogy várni kell ameddig kihalnak, addig meg közösen sírunk és nevetünk. Amiről lehetne és kellene is beszélni, hogy miért így állapítják meg a mostani nyugdíjakat, függetlenül attól, hogy mit csinált az utóbbi kb 40 évben !?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.18 09:30

laci59, 2013. február 18., hétfő 8:29
" De az, hogy a ami a tiéd az az enyém is, ami meg az enyém, ahhoz neked semmi közöd, na ez az ami nem megy!!"

Nem érted a manyup lényegét. Amennyivel kevesebbet veszek el a közös nyugdíjból a manyup léte miatt, Neked annyival többet marad a közösben.
De ha nincs manyup, akkor 20 év múlva mindenki csak 75% nyugdíjat fog kapni. Ez egy előtakarékosság aminek mindenki hasznát veszi/venné.

Persze a jelenlegi kormánynak jobb homokba dugni a fejét, mert 20 év múlva nem neki fog főni a feje a nyugdíjak miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.02.18 09:04

@USE: szektások cselédje, ne légy már ennyire idióta. a mnyp reálhozamot termelt, még a 2008-2009-es világválság ellenére is :) erre az állami nyugdíjrendszer törvényileg is képtelen, csak inflációkövetésre képes, és az is fenntarthatatlan.
ne higgyél el minden hülyeséget, amit kiadnak neked kántálásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.02.18 08:58

@Vote: szektás, fáj az igazság? a gyülekezetben mást adtak ki kántálásra neked? :)
igen, bajnai növekedési pályára állította a gazdaságot. 2006-2009. között megtörténtek azok a kiigazítások, amik ehhez kellettek. csak a rühes szekta 2010-től kezdve az ország gazdaságának elrohasztását tűzte ki célul. hantaboy olyan kóklert ültetett a gazdasági minisztérium élére, aki a versenyszférában egy egyszemélyes cégig jutott el, az is évről évre veszteséges volt. kuszaszemnek papírja van róla, hogy szart se ér a gazdaságban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya2, 2013.02.18 08:53

@laci59: Mi is a különbség az önkéntes nyugdíjbefizetés és a kötelező között? A kötelező nem az enyém??? Akkor miért 34%???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html