Idén már több import használt autót regisztrálnak, mint újat; a túlnyomórészt magánszemélyek által behozott autók azonban nem a belföldi használtautó-piacon hiányzó néhány éves autók kínálatát pótolják, mivel 54 százalékuk legalább tízéves - mutat rá a portál.

A használtautó-behozatal volumene a tavalyi 31 ezerről egy év alatt nő várhatóan 54 ezerre, egyre nagyobb mértékben befolyásolva a piacot. Míg a használtan importált személygépkocsik 2010-ben még alig 4 százalékát, 2011-ben 6,6 százalékát tették ki a magyar használtautó-vásárlások teljes mennyiségének, addig idén az arányuk már elérte a 12 százalékot.

2012-ben a behozott járművek 45 százaléka alsó- és felső-középkategóriás személyautó volt, a legnépszerűbb hat márka (Volkswagen, BMW, Opel, Ford, Mercedes, Audi) teszi ki a teljes mennyiség több mint 60 százalékát. Az idei év első tíz hónapjának adatai szerint a használtautó-import 89 százalékát magánszemélyek nevére helyezték forgalomba.

Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint mivel az autóimport szabályozásában a következő év elején nem várható változás, a használtautó-behozatal alakulását a jövőben elsősorban a deviza-árfolyamok alakulása fogja meghatározni. Amennyiben az euró árfolyama továbbra is a jelenlegi sávban marad, úgy a jövő évben havi átlagban 4500-5000 használt, zömmel idősebb, külső finanszírozás nélkül is megvásárolható személyautó behozatalával lehet számolni.