Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Járai Zsigmond, a CIG Pannónia felügyelőbizottsági elnöke szerint a Mabisz érdekérvényesítő képessége 0 volt az adó kapcsán. Kovács Zsolt, az ING elnök-vezérigazgatója, a szövetség elnökségi tagja szerint a pénzintézeti adó esetében a biztosítási szektornak lényegében ugyanannyira sikerült a saját érdekeit képviselnie, mint bármely más, az adó alatt nyögő szektornak - mivel nem volt érdemi tárgyalás.

Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese szerint a biztosítási szektor versenyhátrányban van más versenyző termékekkel szemben - például a kamatadó terén. Ezek felmutatása fontos feladat.


Öngyilkos verseny

Az idei év várakozásaival kapcsolatban Pálvölgyi Mátyás, a Generali elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy a kgfb és a vagyonbiztosítások esetében öngyilkos árversenybe kezdtek a biztosítók. 2010-ben már 9,2 százalékkal csökkent a kgfb-díjbevétel és az idén minden bizonnyal további kétszámjegyű csökkenés várható. Igaz, hogy az életbiztosítás területén az új szerzések több, mint 30 százalékkal nőttek, ám a folyamatos díjas biztosítások terén nem volt előrelépés.


Kisbenedek Péter, a Mabisz elnöke, az Allianz vezérigazgatója szerint a társaságok számára mindenképp fontos, hogy az elektronizáció több oldalról is érint a biztosítási szektort. A digitális átállás nem csak interneten keresztül történő eladást jelent, hanem magát a biztosítói kockázatelbírálást is átalakításra készteti - hangsúlyozta. Ez a lehetőség komolyan kihat a költségoldalra.


Kovács Zsolt szerint emellett látni kell, hogy a disztribució is drága. Kevés terméket adnak el az értékesítők drágán, ezért ez nem hatékony. Spórolni lehet a termékfejlesztésen is, hiszen ma már minden terméket kitaláltak, csak át kell venni őket. Zsoldos szerint nem a költségeket kell csökkenteni, a költséghatékonyságot kell növelni. Járai szerint rugalmasabbnak kell lenniük a biztosítóknak.


Ideje átgondolni a jövőt

A pénzintézeti adó révén - a bankokkal ellentétben - a biztosítási szektor egésze veszteségbe fordult, ám emellett más mutatók is jelzik, hogy ideje átgndolni a jövőt. Kisbenedek Péter szerint az inflációval korrigált reál-díjbevétel 152,7-ről mindössze 298 milliárd forintra nőtt 1996 óta - hívta fel a figyelmet Kisbenedek Péter.


A magyar biztosítási piac tőkehelyzete ennek ellenére stabil, a saját tőke és a tartalékok szintje meglehetősen magas. Ugyanakkor látni kell, hogy a piaci trendek - a gazdasági válság nyomán csökkenő gépjármű-értékesítés, a lakossági eladósodás akut helyzete - a szektor jövőjét is befolyásolja. Ami ennél nagyobb gond lehet az az, hogy hogy a különadó okán a biztosítók jó részének gondja lehet a Szolvencia II tőkekövetelmény teljesítésével.


A Mabisz elnöke sürgette, hogy a kormányzat is tegyen lépéseket az öngondoskodás népszerűsítéséért, az embereknek ösztönző intézkedésekkel kell ráirányítani a nyugdíjcélú megtakarításokra. Az öngondoskodás ugyanis tudatos jövőtervezést jelent - emlékeztett  Kisbenedek.