Három százalékkal bővült az ipari termelés szeptemberben, ez szezonális és munkanap hatástól megtisztítva 3,9 százalékot jelent - derült ki a KSH előzetes adataiból. Ezzel már erős kép alakulhat ki az ágazat harmadik negyedéves teljesítményéről is.

Júliusban az ipar 0,3 százalékkal, míg augusztusban 4,4 százalékkal bővült, a kiigazított adatok szerint ez sorban 0,8 százalékos emelkedést és 1,3 százalékos csökkenést jelent. Ezekhez az adatokhoz képest a kilencedik havi adat fellendülést jelent, azonban az 5 százalék alatti érték még mindig nem nevezhető dinamikusnak.

Az ipari termelés volumenindexe
Előző év azonos időszaka = 100

Forrás: KSH

 

A végleges adatokat a harmadik negyedéves GDP előzetes adataival egy időben, jövő kedden publikálja a statisztikai hivatal. A három hónap ipari adatainak súlyozatlan átlagolása alapján 2,7 százalékos növekedés jellemezhette a bruttó hazai terméken belül az ipar dinamikáját.

Az ipari termelés GDP-n belüli volumenindexe
(Az előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH, Napi Gazdaság Online-becslés

 

A várakozásokat még így is jóval felülmúlta a mostani szám - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője. Ugyanakkor az igaz, hogy az ipari új megrendelések és a rendelésállomány augusztusi megugrása, illetve a szeptemberi beszerzési menedzser index is javulást vetített előre.

A következő hónapokban a külső kereslet jelentős lassulása miatt azonban gyenge teljesítményt nyújthat az ipar, mégha decemberben bázishatás miatt jelentős megugrás várható a volumenindexben. A július-szeptemberi ipari adatok alapján feltételezhető, hogy a harmadik negyedévben a GDP növekedést mutathat az előző negyedévhez képes. 2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek - véli Suppan, aki szerint idén a mutató növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6-6,5 százalékra gyorsulhat.

A német külkereskedelmi adatokat ma teszik közzé, ez további jelzésértékű információt jelenthet a hazai ipar számára, hiszen a magyar termékexportnak máig a negyede oda irányul.