A hétvégére hőséget és napsütéses időt jósolnak, pénteken néhány gomolyfelhő jelenhet meg az égen, de csak kevés helyen kell nagy mennyiségű csapadékra számítani. A Dunántúlon szórványosan, máshol csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. 27-33 fokos melegre kell számítani. Szombaton többórás napsütésre, gomolyfelhő-képződésre van kilátás. Főleg délután alakul ki zivatar, zápor. 30 fok körüli hőség várható. Az északnyugati szél élénk lesz. Vasárnap pedig 31 fok körüli meleg lehet, délutáni frissítő zivatarokkal - ismerteti a rendőrség a hétvégi időjárást.

A hőségre való tekintettel arra kérik az autósokat, hogy készüljenek elegendő mennyiségű folyadékkal az útra!

Főbb útforgalmi korlátozások az autópályákon

Az M0-ás sztráda Törökbálint melletti szakaszán a 3-as kilométernél fenntartási munka miatt elkerítették a külső és a gyorsító sávot az M5-ös felé vezető oldalon. Délen az M6-os csomópont és a 14-es budafoki kijárat között, valamint a Kis-Duna híd és az M51-es autóút csomópont között mindkét oldalon lezárták a belső sávot. Csúcsidőszakban, nagy forgalom esetén torlódásra lehet számítani a sávlezárások miatt. Keleten a péceli csomópont közelében az 53-as kilométernél a betonburkolatot javítják. Az M3-astól az M5-ös autópálya felé tartók 9 és 15 óra között sávlezárásra és torlódásra számítsanak!

Az M1-esen felújítási munkálatok miatt a herceghalmi és a bicskei csomópont közötti szakaszon Hegyeshalom felé a külső és a leálló sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással terelik, de mindkét irányban 2-2 sáv járható. Vasárnapig ezen a szakaszon mindkét pályát érintő korlátozás érvényes 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett. (A jobb pálya haladó és leállósáv zárása, az előzősávban a jobb pálya tehergépjármű forgalma, a személygépjárművek átterelve a bal pálya előző sávba, a bal pályán sávelhúzás, kétirányú forgalom);

Biatorbánynál a jobb pályatesten burkolatfelújítás miatt a belső sávokat lezárják, az M0 felhajtó ágán és az M1-en állandó fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

Az M15-ösön a bal és jobb pályatesten töltés és hídépítés miatt sávelhúzásos állandó fix terelés 60 kilométeres sebességkorlátozás lesz. Az M2-esen bővítési munkálatok miatt Budapest és Vác között a 17-es és a 38-as kilométer közé eső szakaszon mindkét irányban tilos az előzés és a szűkített sávokon legfeljebb 60-nal szabad haladni.

Az M3-ason Polgárnál a jobb pályatesten M25 csomópont építés miatt a leállósáv zárására került sor állandó fix tereléssel 100 km/h sebességkorlátozás mellett. Fontos még a pályán, hogy csütörtök és vasárnap között rendezik meg a Formula 1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A Hungaroring megközelítésére Budapest irányából a kifelé vezető oldalon az M0-s autóút csomópontja és a Ring pihenőhely közötta leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19-es kilométerszelvénynél épülő új csomópontnál létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötő útra.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér irányából az M31-es autópályán át is megközelíthető a Hungaroring. Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni. Fontos tudni, hogy az M31-es autópálya irányából jövők is csak díjfizetés ellenében használhatják az M3-as autópályát.

A verseny befejezését követően a mogyoródi csomópontnál (23-as kilométerszelvény), illetve az M3-as autópálya 19-es kilométerszelvénynél létesített ideiglenes felhajtónál lehet ráhajtani az M3 autópályára. Ez utóbbi felhajtásnál Budapest az M3-as autópálya (gödöllői csomópont) - M31-es autópálya - M0-s autóút útvonalon érhető el. A Hungaroring környékén a forgalom irányítását a rendőrség koordinálja, a versenypálya körüli utak minél hamarabbi kiürítéséhez a közlekedők mindenképpen kövessék a hatóságok utasításait - figyelmeztet a rendőrség.

Az M5 Autópálya Budapest felé vezető oldalán, Újhartyán térségében a 42-es és 48-as kilométerszelvények között 2018. július 19-től július 29-ig burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A 42-es és 48-as kilométerszelvények között a felújítási munkálatok ideje alatt a Budapest felé tartó forgalom egy forgalmi sávját a szemközti oldalra terelik, így biztosítjva az utazóknak mindkét irányban a két forgalmi sávot. Vasárnap a munkavégzéshez szükséges forgalomterelés kiépítése és elbontása alatt irányonként csak egy forgalmi sáv lesz járható.

Az M7-esen a 89-es kilométernél a Balatonvilágosi kijárat előtt a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől.

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

Ez várható a határokon

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a schengeni külső határokon a buszok és a személyautók forgalmában idézhet elő várakozást a hétvégén utazó nagyszámú turista és vendégmunkás, mivel az Európai Unió több tagországában már tart az iskolákban a nyáriszünet és a szabadságolási időszak. Azt írják, a vendékmunkások egy része már várhatóan megkezdi a visszatérést a származási országából, ezért a belépő irányban is várakozással kell számolni elsősorban a szerb-magyar határszakasz közúti határátkelőhelyein.

A Forma-1-es nagydíj miatt a határforgalmat tovább növelheti a szurkolói csoportok érkezése pénteken reggeltől és távozása vasárnap késő este és hétfőn. Elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel -torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 perc is lehet. Röszke-Horgos átkelőnél hosszabbított a nyitvatartás: 07.00-22.00 óra között irányonként 1-1 forgalmi sávban lehet átkelni.

A horvát tengerparti üdülési szezon miatt, a turnusváltásoknak megfelelően Zala megye határátkelőhelyei közül elsősorban Letenye Autópálya Határátkelőhelyen péntek déltől szombat késő délutánig kilépő irányban, valamint szombat délutáni óráktól vasárnap estig, esetenként hétfő reggelig a belépő irányban a személyforgalomban 30-60 perces, az autóbusz forgalomban az EU sávon 30 percet meghaladó várakozás is kialakulhat.

Udvar Közúti Határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó - a nyugat-balkáni régióból származó - vendégmunkások miatt pénteken és szombaton kifelé, majd vasárnap befelé irányban forgalom-növekedéssel számolunkmiatt akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen az elmúlt időszakra jellemző, dinamikusan megnövekedett személyforgalom miatt belépő irányban a hét minden napján, elsősorban a kora reggeli, délelőtti időszakban számolhatnak az utazók 45-60 perc várakozással. A hétvégén péntek délutántól vasárnap estig, és a jövő héten szerdán kilépő irányban is kialakulhat 30-120 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet - írja a Rendőrség tájékoztatójában.

Utazás előtt az alábbi oldalakon érdemes tájékozódni:

 

 

A fotó forrása: ORFK.