Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már csak a 2014 előtt kibocsátott tízezezresekkel lehet fizetni  bárhol, azokkal is csak december végéig, ezzel zárul a öt évvel ezelőtt indult bankjegycsere - mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztikai igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bankjegycsere számokban

  • Az utóbbi öt évben 900 millió új forintbankjegyet gyártottak.
  • 350 millió darab régi bankjegyet vont be az MNB.
  • A régi bankjegyeknek mindössze 4 százaléka van még forgalomban. (Ezeket és a december  31-e után megmaradó régi tízezreseket 3 évig még beválják a posták és a bankok, a jegybank pedig 20 évig ad helyettük újat.)

Forintapplikáció

Az új forintbankjegyekbe - a világon elsőként - egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak a jegybank által fejlesztett Forint App nevű ingyenes okostelefonos alkalmazással ellenőrizhető.

Az alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára. Réthy Barbara főosztályvezető közölte: az applikáció lakossági felhasználásra szánja a jegybank, nem helyettesíti a professzionális vizsgálatot. Inkább figyelemfelkeltő célja van. Az MNB közölte: "A Forint App természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik posta- és bankfiókban, vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie azt."

Az applikáció másik funkciójával mindenki jobban megismerheti a bankjegyeket, játékos formában, kiterjesztett valóságélményt (AR - augmented reality) biztosít.  "Ha egy vetélkedőn megkérdezik, hogy milyen kép szerepel az egyik bankjegy hátoldalán, sokszor nem tudják az érintettek a választ. Ezért a forintapplikáció célja a valódiságellenőrzés mellett az ismeretterjesztés" - mondta Pataki Tibor. Ezzel a funkcióval például a be lehet járni a tízezres hátoldalán lévő esztergomi bazilikát, mászkálni lehet az ötezres hátoldalán szereplő nagycenki Széchenyi-kastélyban, de pénzt is lehet dobálni az ezres hátoldalát díszítő visegrádi Hercules-kútba.

Az alkalmazás Android-telefonokra innen tölthető le.