Most vasárnap tartották az Európai Parlament képviselőinek választását. Magyarországon az első 2004-ben, a második 2009-ben a harmadik 2014-ben volt.

Bár a forint árfolyamának kevés köze van az Európai Parlament összetételéhez, azt többek között a magyar gazdaság teljesítménye, a kamatszintek, a magyar állampapírok hozama, Magyarország megítélése határozza meg. Azonban a politikai események, választási eredmények hatnak a valutaárfolyamokra.

A forint ezúttal csak kisebb mozgást produkált a mostani választás után, hétfőn délelőtt 325 forint felett jegyezték az eurót, ez minimális változást jelent a pénteki jegyzéshez képest.

A voksolás apropóján mégis megnéztük, hogyan változott az euró forinthoz mért árfolyama a korábbi EP-választások időpontjához mérten.

Másfél évtized, 28 százalékkal drágább euró

A forint jelentősen gyengült: 2004-ben ugyanis a választás utáni napon valamivel több mint 250 forintba került egy euró. 2009-ben a voksolást követően közel 290 forintnál járt, 2014-ben pedig már 300 forint felett volt. A mostani 325-326 forintos szint a 2004-es szintekhez képest 28 százalékos euródrágulást jelent.

2004-ben egyébként az euró éves átlagos árfolyama valamivel 251 forint felett volt, 2009-ben 280 forintot, 2014-ben pedig már 309 forintot tett ki. Az idei első negyedévben pedig 318 forintos átlagárfolyamot mutat a jegybanki statisztika. Ez 30 százalékkal drágább eurónak felel meg.

Gyengülő pálya

A forint egyébként hosszú távú gyengülő trendben van, ráadásul a technikai elemzések szerint a héten az euró/forint árfolyamgrafikonon megjelent az úgynevezett "halálkereszt" jelent. A technikai kifejezés azt takarja, amikor egy termék árfolyamgrafikonján a rövidebb távú mozgóátlag felülről metszi a hosszabb távú mozgóátlagot, ezzel jelzi, hogy mind a hosszú, mind a rövid távú trend lefelé tart az adott árfolyamban.

A forint természetesen nem ettől fog tovább gyengülni az euróval szemben, ugyanakkor a traderek ezt a jelzést is figyelni szokták, ha egy-egy devizára pozíciót nyitnak. (Erről részletesen itt olvashat.)