Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ma publikált stratégia szerint az adósságkezelés céja a belföldi befektetők szerepének és súlyának növelése (elsősorban a közvetlen lakossági értékesítés erősítése révén), valamint a devizaadósság arányának csökkentése (a lejáró állomány részben forintból való megújítása révén). Az utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: "olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentõsen csökkenteni".

Ennek megfelelően idén a várható kereslet alapján a tervezett nettó kibocsátás 942 milliárd forint, amelyből 1185 milliárd forint (126 százalék) lesz a nettó forint kibocsátás, -243 milliárd forint (-26 százalék) pedig a nettó deviza kibocsátás. A tervek szerint a lakosság kezében lévő állampapírok állománya 2014 egészében 420 milliárd forinttal nő, ezen belül 100 milliárddal a lakossági kötvények, 320 milliárddal pedig a lakossági kincstárjegyek állománya. Idén összesen 5,4 milliárd euró devizalejárat (ez hasonló a 2013-ashoz) esedékes, ebből 4,6 milliárd eurót deviza kibocsátásából fedezne az ÁKK. (Az idei az első félévi deviza lejárat nagy részét a tavaly novemberi kötvénykibocsátás már fedezi.) Összességében idén 3,3 milliárd euró értékű devizakötvény-kibocsátás várható.

Optimista vagyok az idei finanszírozással kapcsolatban, mivel a Fed-szigorítás bejelentése nem okozott sokkot. Új lakossági állampapír is várható, amely a kamatozó kincstárjegynél hosszabb futamidejű, erről egyeztetünk és néhány héten belül a részletek kiderülnek. A lakosság vásárlási kedvének növelése érdekében pedig lesz lakossági kampány és vonzó kamat is - sorolta Borbély.