Forintban adósodna el a magyar állam

Idén a teljes nettó finanszírozási igény 985 milliárd forint, a 2013-as 1230,8 milliárd után (igaz, az eredeti terv 619 milliárd forint volt, itt a fő eltérést az uniós transzferek éven belüli elmaradása okozta)- mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. általános vezérigazgató-helyettese.
Domokos László, 2014. január 9. csütörtök, 14:30
Fotó: Napi.hu

A ma publikált stratégia szerint az adósságkezelés céja a belföldi befektetők szerepének és súlyának növelése (elsősorban a közvetlen lakossági értékesítés erősítése révén), valamint a devizaadósság arányának csökkentése (a lejáró állomány részben forintból való megújítása révén). Az utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: "olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentõsen csökkenteni".

Valami lesz
Több kérdés nyomán sem sem mondott (nem is mondhatott) érdemit Borbély azzal kapcsolatban, mikor és milyen értékben megy ki az állam idén a devizakötvény-piacra - annyit elismert, hogy mostanában több feltörekvő ország is megjelent ott, mivel kedvező a piaci környezet.

Ennek megfelelően idén a várható kereslet alapján a tervezett nettó kibocsátás 942 milliárd forint, amelyből 1185 milliárd forint (126 százalék) lesz a nettó forint kibocsátás, -243 milliárd forint (-26 százalék) pedig a nettó deviza kibocsátás. A tervek szerint a lakosság kezében lévő állampapírok állománya 2014 egészében 420 milliárd forinttal nő, ezen belül 100 milliárddal a lakossági kötvények, 320 milliárddal pedig a lakossági kincstárjegyek állománya. Idén összesen 5,4 milliárd euró devizalejárat (ez hasonló a 2013-ashoz) esedékes, ebből 4,6 milliárd eurót deviza kibocsátásából fedezne az ÁKK. (Az idei az első félévi deviza lejárat nagy részét a tavaly novemberi kötvénykibocsátás már fedezi.) Összességében idén 3,3 milliárd euró értékű devizakötvény-kibocsátás várható.

Optimista vagyok az idei finanszírozással kapcsolatban, mivel a Fed-szigorítás bejelentése nem okozott sokkot. Új lakossági állampapír is várható, amely a kamatozó kincstárjegynél hosszabb futamidejű, erről egyeztetünk és néhány héten belül a részletek kiderülnek. A lakosság vásárlási kedvének növelése érdekében pedig lesz lakossági kampány és vonzó kamat is - sorolta Borbély.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.09 15:03

:.." olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentősen csökkenteni"..."


..helyes ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html