A várakozásoknál nagyobb mértékben, 674,2 millió euróra emelkedett a külkereskedelem többlete júliusban az egy évvel ezelőtti 438,3 millió euróról. A kivitel euróban számolt értéke 5,4 százalékkal emelkedett, míg az import euróértéke 2,3 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi mérleg többlete 242 millió euróval javult. Az első hat hónapban 1,217 milliárd euróval 4,880 milliárdra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 7,6 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal bővült.

Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel felfutását is mutatják - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnöveléseinek köszönhető.

A külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az ECB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet az európai kereslet, ami ellensúlyozhatja a feltörekvő gazdaságok, és különösen a kínai gazdaság lassulását. A tavalyi 6,27 milliárd után idén 8,3 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét.

A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számítanak a Takarékbank szakértői középtávon. Jövőre azonban az olajárak kismértékű emelkedése miatt kissé szűkülhet a külkereskedelem többlete, de így is 8 milliárd euró közelében maradhat - véli a Takarékbank elemzője.