Forintgyengülés: már az MNB is megszólalt

Az MNB nem avatkozik bele az árfolyamba, mivel nincs árfolyamcélja - mondta az InfoRádiónak a jegybank alelnöke. Gerhardt Ferenc szerint ahhoz, hogy az árfolyam megmozduljon, őrült mértékű tartaléknak kellene lennie.
Domokos László, 2018. június 9. szombat, 16:15
Fotó: Napi.hu

Óriási euróárfolyamok vannak, gyakran a 320 forintot is túllépik, de ezzel kapcsolatban az MNB-nek nincs teendője - jelentette ki Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a rádióban.

Az MNB-nek törvényben rögzített kötelezettségei és céljai vannak, és nincs árfolyamcélja. Az árfolyam alakulása a Magyar Nemzeti Bankot hidegen hagyja - fogalmazott az alelnök.

Miután nincs árfolyamcél, az MNB nem mondja meg, hogy meddig mehet fel és le az euróárfolyam, mert hogyha azt csinálnák, már rögtön lenne árfolyamcéljuk. Ahhoz, hogy az árfolyam elmozduljon vagy erre, vagy arra, olyan őrült mértékű tartalékot kellene bármilyen banknak tartania, amit nem tudna. Nincs az a valutatartalék a földön, ami elegendő lenne ahhoz, hogy egy teljes világpiaccal, vagy egy európai piaccal szembemenjen egy ország - tette hozzá Gerhardt Ferenc.

Mi nem vagyunk kereskedelmi bank, mi amikor tervet készítünk, nem készítünk nyereségtervet. A jegybank büdzséje egy fikció. A nemzeti bankoknak nincs nyereségük, vagy veszteségük - mondta az alelnök.

Fotó forrása: Földi D. Attila / Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2018.06.10 11:35

Micsoda bullshit. A nyereséget nem fizetik be a központi költségvetésbe Matolcsy óta. Viszont érdeklődve figyelem m,ajd, hogy amennyiben veszteség képződik, vajon tartja-e a jegybank a markát az államháztartás felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2018.06.10 05:08

Sajnos egyetlen szava sem alapszik pénzügyi tényeken. Minden jogállamban, ahol a kormányban és a Nemzeti Bankokban van hozzáértő és felelős pénzügyi szakember, ott az ország gazdasági életet és valutáját felelősen kezelik és ehhez nem valuta tartalék kell, hanem jól tervezett, kiszámolható és az inflációhoz igazodó alapkamat kezelés.

Sok évtized óta egyetlen ország sem tartja valutájának értékét arany, vagy más jellegű tartalékokkal, minden ország pénzének az értéke a gazdasági életük színvonalán, teljesítményén és az abba vetett bizlamon alapul.

A Nemzeti Bankok a gazdasági életet gyorsítani, vagy lasítani tudják az alapkamat változtatásával és tőkét tudna vonzani, vagy tőkekivitelt tudnak előídézni.

A Magyar MNB vezetői inkább a matolcsi privát spekulációkra és a kormánytagok pénzmosására koncentrál, szerencsére a beosztottak még mindig elvégzik alapvető és begyakorolt munkájukat, a belföldi bankok pénzforrásainak kezelését és a banki törvényszabások betartását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html