Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzintézet elemzői szerint a Monetáris Tanács közelebb áll a kamatemeléshez, mint ahogy azt a piac feltételezi és a novemberi kamatdöntő ülésén a korábbiaknál komolyabban felmerülhet a kamatemelés lehetősége. Ebből pedig a befektetők szerintük úgy profitálhatnak, ha a Fed bejelentését követően euró/forint short-ra játszanak.


A Morgan Stanley szerint a bankokra, kereskedelmi láncokra és telekommunikációs cégekre kivetett válságadó meg fog jelenni az árakban az elvesztett profit kompenzálása miatt. Az MNB várakozásai szerint ez 0,3 százalékpontot adhat a következő évi inflációhoz. A Morgan Stanley elemzői szerint emellett a személyi jövedelemadók csökkentése miatt várhatóan növekvő fogyasztás is további inflációs nyomást jelenthet.


Ugyanakkor megjegyzik, hogy a Fed várható újabb kötvényvásárlásai nem fogják befolyásolni a magyar kamatdöntést, hiszen annak hatása az országra nézve korlátozott. 

A Morgan Stanelyhez hasonlóan az UniCredit bank is forintvételt javasolt, bár más okokat felsorlva. Az UniCredit szerint forint a lengyel zloty-val szemben erősödni fog, mivel a magyar magánnyugdíjpénztári intézkedések következtében nőhet a deviza iránti kereslet.


A bank ezért arra buzdítja ügyfeleiket, hogy 68,3 forintos zloty-árfolyamon vegyenek forintot. Tóth Gyula, az UniCredit bécsi fiókjának feltörekvőpiaci stratégája szerint a devizapár árfolyama 66,5 forintig erősödhet.


A Bloomberg szerint a forint szeptember 8. óta a világ legjobban teljesítő devizája, amely 5,4 százalékkal erősödött az euróval szemben, miután a kormány elkötelezte magát a 3 százalékos hiánycél tartása mellett. A magyar deviza 0,2 százalékkal 270,70 forintos euróárfolyamra erősödött hétfőn.