Forró ősz várható Magyarországon

Akcióegység alakult csütörtökön hat konföderáció mintegy ötven szakszervezete részvételével. Az érdekképviseletek megállapodtak abban, hogy szeptember 29-től különféle akciókat, sztrájk- és demonstrációsorozatot indítanak, ha a kormány nem egyeztet velük a munka világát érintő változtatásokról.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 20:50
Fotó:

Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), amely az egyeztetés házigazdája volt.

A közlemény szerint az akcióegység hangolja majd össze a szeptember végi országos megmozdulásokat. Az akcióegységet Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének HTFSZ elnöke vezetésével operatív bizottság koordinálja, a tervezett konkrét lépésekről hamarosan egyeztetnek.

Az egyeztetésen ott volt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a LIGA Szakszervezetek. A Munkástanácsok konföderációs szinten nem vett részt.

A gyűlés résztvevői elfogadtak egy közös kiáltványt is, ebben tiltakoznak az alkotmányos jogok csorbítása, a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen. Követelik, hogy a munkavállalók alapvető jogairól az Országgyűlés csak a szociális partnerekkel történő megegyezést követően döntsön, valamint hogy tartsák meg a korengedményes, korkedvezményes, előrehozott öregségi, özvegyi, rokkant- és a szolgálati nyugdíj intézményét.

Követelik azt is, hogy a munka világát érintő kérdésekben a kormány egyezzen meg a munkavállalók képviselőivel.

A kiáltvány szerint ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor szeptember 29-től határozatlan idejű összehangolt országos akcióba kezdenek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.07.01 09:40

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami ?jelentős javulás? a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.

no comment
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.01 09:27

Szeretnétek, mi?

Egyébként pedig a július eleje elég hideg, hűvös, valamikor legyen melegebb is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.07.01 07:23

Gyáva,meghunyázkodó nép a magyar ahhoz hogy forró ősz legyen.Minden évben ezt mondják és mégse ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html